Uitreiking P.C. Hooft-prijs aan Arnon Grunberg in Den Haag

6 May 2022, 14:22 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Lireratuurmuseum

De uitreiking van de P.C. Hooft-prijs 2022 voor proza aan Arnon Grunberg is op 19 mei in Den Haag.

Volgens de jury is Grunberg als schrijver "ongeëvenaard in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht". ‘Hij blijft onverminderd nieuwsgierig en maatschappelijk betrokken. Hij is obsessief in zijn zoektocht naar het liefdevolle in de mens en nietsontziend waar het de duistere kanten van het bestaan betreft", aldus de jury van de belangrijkste literaire onderschieding van Nederland. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Het Literatuurmuseum organiseert de feestelijke uitreiking van de prijs op 19 mei in Theater Diligentia aan het Lange Voorhout. In het Literatuurmuseum zelf momenteel ook een bijzonder portret van Grunberg door kunstenaar Elisa Pesapane te zien.

Tekst gaat door onder foto.

Romans

Grunberg debuteerde op 23-jarige leeftijd met de autobiografische roman 'Blauwe maandagen'. Andere bekende boeken van hem zijn 'Figuranten', 'Fantoompijn', 'De joodse messias' en 'Tirza'. De schrijver won al een groot aantal prijzen, waaronder de AKO-Literatuurprijs, de Gouden Uil, de F. Bordewijkprijs, de Libris literatuurprijs, de Constantijn Huygensprijs en de Gouden Ganzenveer.