Voorburgs Dagblad | Den Haag als eerst over 5G-limiet

Den Haag als eerst over 5G-limiet

mainImage

Vanaf 2 oktober start T-Mobile door het hele land met testen van haar mobiele netwerk met 5G op de 700MHz frequentie. Naast de landelijke testvergunning (2x10MHz) voor een jaar, ontving T-Mobile van het Agentschap Telecom een regionale testvergunning voor het testen van 5G op de gehele 700MHz frequentie in Den Haag en omgeving, voor de duur van twee maanden. Den Haag zal als eerste stad in Nederland volledig over kunnen gaan op 5G.

Richard Marijs, netwerkstrateeg bij T-Mobile: "De testvergunningen maken het voor T-Mobile mogelijk nu al te testen hoe haar mobiele netwerk en apparatuur samenwerken met 5G op de 700MHz frequentie. Zo worden de dekking en prestatie van deze frequentie voor mobiele diensten onderzocht en wordt gekeken naar hoe dit zich gedraagt in stedelijk- en buitengebied en op de Noordzee."

Zoals gebruikelijk bij testvergunningen doet het Agentschap Telecom zelf ook metingen tijdens deze testen. Overigens is het gebruik van de 700MHz frequentieband niet nieuw. Deze frequentie is al sinds 2002 in gebruik voor het uitzenden van digitale televisie.

Den Haag eerste 5G stad

In oktober start T-Mobile met het testen van haar netwerk op de 5G 700MHz frequentie in Den Haag. Dit is een logische vervolgstap in haar samenwerking met de gemeente Den Haag. Eerder al openden zij samen de eerste van drie nieuwe 5G testlaboratoria op verschillende locaties in Den Haag.

Meer informatie over antennes is te vinden op: https://www.antennebureau.nl/