mainImage

Voorkom rattenoverlast

24 juni 2022, 07:54 uur
Lokaal

Ratten zorgen steeds vaker voor overlast in Nederland. Ook in Leidschendam- Voorburg en Rijswijk. Ratten zijn cultuurvolgers, dat betekent dat waar mensen wonen er ook ratten zijn. Helaas is dat in onze gemeente niet anders. Ratten kunnen schade veroorzaken doordat ze knagen aan alles wat ze in hun buurt vinden, zoals telefoonkabels en isolatiemateriaal. Bovendien kan een rat drager zijn van ziektes.

Ratten komen af op warmte en voedsel. In de bebouwde omgeving zitten ratten vaak in kruipruimten, parken en riolen. Het bestrijden van ratten is moeilijk, het voorkomen ervan is beter. Uw hulp hierbij is onmisbaar.

Tips tegen rattenoverlast
Enkele tips om overlast van ratten te voorkomen:

Doe huishoudelijk afval als etensresten, pizzadozen en restanten van afhaalmaaltijden altijd in een afgesloten vuilcontainer of ondergrondse container, zet er niets naast. De regel is heel eenvoudig, wat u lekker vindt daar smullen ratten en andere plaagdieren ook van. Gooi uw etensresten daarom altijd in een afgesloten container.

Ruim diervoeding op. Laat katten- en hondenvoer niet in een open verpakking op uw balkon of in uw berging staan, maar sluit het goed af
Gooi geen etensresten naar buiten voor de vogels en eendjes. Dit trekt namelijk ook ongedierte als ratten en muizen aan
Snoei de begroeiing rondom uw huis of bedrijfspand zoveel mogelijk open. Een rat heeft behoefte aan een goede schuilplaats. Met name de beplanting tegen uw gevel kan een belangrijke schuilplaats zijn. Een kleine open strook tussen de beplanting en uw gevel, die u voorziet van grind, voorkomt dat ratten onder uw woning komen

Rat gezien?
De gemeente bestrijdt alleen ratten op gemeentegrond, dus niet bij u thuis of in de tuin. Zij schakelt daar ongediertebestrijder Rentokil voor in. Heeft u een rat of meerdere ratten gezien in de openbare ruimte, meld dat dan bij de gemeente. Dat kan via het meldformulier op de website van de gemeente of door te bellen naar 14 070. Heeft u last van ratten in uw eigen huis of tuin, schakel dan zelf een bestrijder in. Adresgegevens vindt u op internet.

Meer tips om rattenoverlast te voorkomen, leest u op de website van Rentokil (de gemeentelijke plaagdierbestrijder).