HWW zorg neemt antroposofische ouderenzorg over van Rudolf Steiner

7 March 2024, 15:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Digitaal Dagblad
75% mantelzorgers ervaart hoge werkdruk

De Haagse woon- en wijkzorgorganisatie HWW zorg heeft een gedeelte van Rudolf Steiner Zorg overgenomen. Op 6 en 7 maart zijn de cliënten van twee locaties aan de Nieuwe Parklaan 58 (het Tobiashuis en het Duinhuis) en de bewoners van het Floris Arntzeniusplein 65 (De Brug) verhuisd. Zij wonen nu bij HWW zorg locatie Houtwijk aan de Architect Duikerstraat 19 in Den Haag. Deze locatie is de afgelopen maanden aangepast om zorg vanuit de antroposofische filosofie te kunnen aanbieden. 

Rudolf Steiner Zorg is onderdeel van de Raphaëlstichting. De stichting oriënteerde zich vanaf 2022 op partijen die de zorgactiviteiten van Rudolf Steiner Zorg kunnen continueren. Hierbij is een splitsing gemaakt in gehandicaptenzorg en ouderenzorg. Voor de ouderenzorg is deze gevonden in HWW zorg. "Wij waren geïnteresseerd in de overname, omdat anders de antroposofische zorg voor ouderen zou verdwijnen uit Den Haag," vertelt bestuurslid Greetje de Grooth.

“Inclusiviteit is heel belangrijk voor HWW zorg. Wij zijn er in Den Haag voor iedereen die zorg nodig heeft. En dus zijn wij met de Raphaëlstichting in gesprek gegaan. Wij zijn blij dat wij ons aanbod hebben verrijkt met zorg vanuit antroposofische inzichten en wij deze doelgroep een passende plek kunnen aanbieden. HWW zorg is een continu lerende organisatie. Dit biedt tal van kansen voor de ontwikkeling van onze zorgverleners en het verder verbeteren van de kwaliteit van de ouderenzorg in Den Haag.”

Achtergrond
Bas Holvast, lid raad van bestuur Raphaëlstichting, licht toe wat de aanleiding is voor de overname. “De Raphaëlstichting is vooral een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, terwijl Rudolf Steiner Zorg ook een zorgorganisatie is voor ouderenzorg. Daarnaast maken de verspreide locaties en de te kleine schaal waarop wij het in Den Haag organiseren, niet mogelijk om financieel gezond te zijn. We vinden het belangrijk om de beide zorgvormen, de verstandelijk gehandicaptenzorg en ouderenzorg, duurzaam en met behoud van antroposofische identiteit te borgen. Goede inbedding in de stad Den Haag is steeds belangrijker om de kwaliteit van zorg en keuzevrijheid voor de cliënt te bieden.”