Advies: Monument Haags Slavernijverleden op Lange Voorhout

30 January 2023, 20:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Michiel Minderhoud

Het Lange Voorhout - tegenover het voormalige winterpaleis van Koningin Emma - is de beste plek voor het Monument Haags Slavernijverleden en Koloniale Erfenis. Dat is het advies van een speciale commissie die voor Den Haag onderzoek deed naar zo'n monument. Het advies werd maandagavond overhandigd aan wethouder Mariëlle Vavier van Inclusie. 

De gemeenteraad nam eerder een besluit voor twee monumenten, één voor de historie over de trans-Atlantische slavernij en één over de koloniale periode in voormalig Nederlands-Indië. Die opdracht werd bij Stroom Den Haag belegd, waarna Peggy Wijntuin als projectleider in gesprek ging met vele tientallen Haagse sleutelfiguren en organisaties. Dit mondde uiteindelijk uit in het advies van de commissie om één monument te plaatsen "als symbool van verbinding".

Het Lange Voorhout ziet de adviescommissie als "een plek van grote symbolische waarde". "Met het Binnenhof en het Torentje in het vizier, komt het monument in het historische- en bestuurlijke centrum van de stad te liggen. Bovendien zijn twee belangrijke koninklijke locaties in de nabijheid: het voormalige winterpaleis van Koningin Emma en het koninklijk werkpaleis aan het Noordeinde. Dat de bestuurlijke én de koninklijke macht, die beide (in)direct verantwoordelijkheid dragen voor het Haagse slavernijverleden en haar koloniale erfenis, in één oogopslag te zien zijn, is van een grote symbolische en gevoelsmatige meerwaarde.”