Voorburgs Dagblad | Nieuwe spelers ADO bootvluchtelingen?

Nieuwe spelers ADO bootvluchtelingen?

mainImage

FOX-Sports analist Hans Kraay Jr. maakte gisteravond, na afloop van Utrecht- ADO Den Haag (4-0) een dommige en niveauloze opmerking door de nieuwe Engelse spelers van ADO te vergelijken met een stel bootvluchtelingen waarvan nog maar moet worden afgewacht of zij de Haagse degradatiekandidaat er bovenop gaan helpen.

Ik was vooral teleurgesteld in deze analyse. Juist op een moment dat ik Kraay Jr. meer ging waarderen om zijn voetbalinhoudelijke opmerkingen, werd het mij helaas duidelijk dat hij ‘over the hill’ is en niet als een aantal spelers van ADO een bepaald niveau kan garanderen. Kraay jr werd afgelopen week door Johan Derksen al aangepakt dat hij trots is op zijn eigen zakelijke sponsors en daardoor allerlei belangen heeft.

Dit was juist een moment geweest waarom Kraay Jr had kunnen uitleggen hoe het kwam dat ADO met een gemiste strafschop slechts één schot op het Utrechtse doel had gehad. Wat was er gigantisch fout gegaan? Éen schot op het doel in 90 minuten voetbal. Ik heb zoiets zelden gezien. Ook het gebrek aan scherpte bij bijvoorbeeld de keeper heeft mij zeer verbaasd. Hoe kan dit allemaal?

Het was de eerste onvoldoende voor de vernieuwde technische staf waar de Engelse trainer Alan Pardew opviel door na afloop door openlijk spelers af te vallen. Ook niet sterk, dat doen trainers in dienst van ADO niet. De jongens weten echt wel dat ze er helemaal niets van hadden gebakken.

De nieuwe aanvoerder Lex Immers had nog het meest realistische betoog door de stellen dat verdedigen ook voorin begint en dat iedereen schuldig is aan de rammelende voetbalmachine van ADO. Immers heeft eerder aangegeven dat bij een degradatie de club naar op z'n Haags de 'klote' gaat. Juist daarom moeten ‘heren’ als Kraay Jr waarderen en respect opbrengen dat de leiding er alles aan doet om het tij te keren. Dit betekent ook spelers er bij halen.

De 35-jarige directeur Mohammed Hamdi verdient uiteraard het voordeel van de twijfel, maar een degradatie zal ook hem in zijn beleid worden aangerekend. Bij een degradatie staat het voortbestaan van ADO in zijn huidige vorm op het spel. Zo gaat het in de voetballerij. Hard werken is niet voldoende. Het gaat altijd om het resultaat. Onder de nieuwe directeur komt er wel ineens geld vrij voor spelers. Ad Melkert slaagde er onder zijn bewind toen niet in. De zogenaamde bruggenbouwer richting China, zoals hij zichzelf noemde, heeft nog steeds een rare indruk achtergelaten. Maar het verleden is dood, nu met z'n allen vooruit kijken. 

Zaterdag moet het in het stadion tegen Vitesse weer een volle bak worden. ‘Onze Trots’ verdient de steun van een massaal publiek dat spelers terecht zal affluiten als de Haagse vechtersmentaliteit ontbreekt. Het is aan de ‘bootvluchtelingen’ om het ongelijk van Hans Kraaij Jr te bewijzen. Ik zal er zijn. Gelukkig niet op de perstribune, maar gewoon ‘lekker’ vlak achter de ADO dugout. ‘Come on the Haque....’