Voorburgs Dagblad | Geen wijn, maar water....

Geen wijn, maar water....

mainImage

Inmiddels ben ik drie weken verder met mijn goede voornemen van geen wijntjes. Ik moet zeggen, het gaat me heel makkelijk af. Het enige is dat ik na een lange dag van alleen maar thee en water, hunker naar iets met een smaakje. Ik vind afwisseling in een lekker alcoholvrij biertje met een smaakje, waarvan ik het merk niet zal noemen.

Dat water drinken wordt wel makkelijker en leuker door het bijhouden van mijn waterconsumptie op een wearable, zo’n horloge dat alles meet en zo. Heel handig! En geinig om per dag bij te houden. Ik doe dat omdat het drinken van voldoende water zoveel voordelen biedt voor mijn wens een paar kilootjes af te vallen.

Wist je bijvoorbeeld dat je lichaam voor 75% uit water bestaat? Dat je 3 weken zonder voedsel kunt, maar slechts 3 dagen zonder water? Wist je dat een volwassene dagelijks tussen de 2 tot 3 liter water nodig heeft alleen al voor essentiële vitale lichaamsfuncties als ademhalen, praten, bewegen, eten en slapen? En wist je dat als je vochtbalans in het lichaam met 1% daalt, je cognitieve hersenactiviteit met 5% afneemt? En dat dit ook voor je leverfunctie geldt? Belangrijk, want de lever is essentieel in het omzetten van opgeslagen lichaamsvet in energie. Door voldoende te drinken help je de lever optimaal te functioneren, wat goed is voor het verliezen van gewicht en het opbouwen van spieren. Water beperkt verder de hunkering naar suikerrijk en vet eten, voorkomt hongergevoel en helpt gifstoffen en andere bijproducten van vetverbranding af te voeren.

Ik wil afvallen, dus ik ‘moet’ genoeg water drinken!

Er is een simpele formule waarmee wij bij ons 8-weekse sport- en voedingsprogramma MIJN FITPLAN werken:

34 x je lichaamsgewicht = jouw benodigde watervolume in ml per dag

Deze hoeveelheid moet je trouwens niet even in 2 uurtjes aan het eind van de dag wegtikken om je ‘tekort’ van de hele dag aan te vullen. Voor het lichaam is het veel gezonder en beter om kleinere hoeveelheden water te drinken dan een paar keer per dag grote. Het gaat er om hoeveel water je lichaam kan absorberen, niet om hoeveel je kunt drinken. Met de onderstaande formule kun je berekenen wat voor jou de beste hoeveelheid water is om per uur (dat je wakker bent) te drinken.

In het voorbeeld ga ik even uit van 8 uur slaap en 16 wakkere uren.

34 x je lichaamsgewicht = ml per dag / 16 wakkere uren = ml inname per uur

Zelf merk ik dat dit soort feitjes en rekenmodelletjes mij gemotiveerd houden geen alcohol te drinken, genoeg water te drinken en te blijven focussen op het verliezen van een paar overtollige kilootjes. Waarom de weegschaal slechts 1 kilo minder aangeeft, maar ik mij al wel slanker voel, leg ik volgende week uit.

Ambani de Haan is General manager van Westvliet Family Sports & Health Club

Heb jij ook een duidelijke gezondheidsdoelstelling en wens je ondersteuning en motivatie van een persoonlijke coach, gun jezelf dan de kans in 8 weken fitter en slanker te worden met MIJN FITPLAN bij Westvliet. Kijk hier voor informatie over het Fitplan