Burgemeester

15 October 2022, 11:27 uur
Columns
mainImage

De afgelopen maanden heb ik mij als raadslid en lid van de vertrouwenscommissie bezig gehouden met het zoeken naar een nieuwe burgemeester voor Rijswijk. Een lang en intensief traject waar je met tien raadsleden en drie adviseurs (wethouder, griffier en gemeentesecretaris) hard aan werkt. In Rijswijk is het nu gelukt en afgelopen dinsdag werd onze voordracht van Huri Sahin bekendgemaakt.

Ik ben blij dat het gelukt, maar ook dat het voorbij is. Hoezo zal de lezer vragen want het is toch belangrijk werk? Zeker, maar ik heb persoonlijk grote moeite met de vertrouwelijkheid van deze procedure. Je kan en mag met niemand praten tijdens de procedure, je mag geen eigen onderzoek doen naar de kandidaten en je mag niet rond bellen in het eigen netwerk. Dat doet de Commissaris van de Koning voor ons bij zijn screening van alle sollicitanten die reageren op de advertentie. Maar ook mag je met niemand praten over de gang van zaken in de commissie, advies vragen en je mag geen verantwoording afleggen over de keuze die gemaakt is na discussies in de commissie. Daar worstel ik mee. Ik wil altijd verantwoording voor mijn daden afleggen aan mijn kiezers, mijn leden en mijn fractiegenoten. Zo werken wij in fractie en partij.

De huidige procedure voor het benoemen van burgemeesters is er natuurlijk voor het beschermen van de privacy van de sollicitanten. Ook bij een “normale” baan vinden mensen het niet leuk als er naar buiten komt dat je aan het solliciteren bent of gesolliciteerd hebt, maar een baan niet hebt gekregen. Ik begrijp dat goed.

Is er een alternatief? Ja, een gekozen burgemeester natuurlijk. Maar ook daar ben ik geen voorstander van. Het risico is aanwezig dat bepaalde mensen door hun campagne inclusief financiële middelen winnen op basis van zichtbaarheid en niet op kwaliteit. En bij een gekozen burgemeester verliezen we een heel sterk punt bij een Kroonbenoemde burgemeester. Een gekozen burgemeester voert zijn of haar programma uit en staat niet meer boven de partijen, maar is partij. En wethouders zijn slechts uitvoerders van dat programma.

Het is dus kiezen tussen twee kwaden…en dan kies ik toch maar voor de huidige vertrouwelijke procedure die in het algemeen overal in Nederland goede burgemeesters levert. En houd ik mijn mond over deze procedure voor de rest van mijn leven.

Coen Sleddering is fractievoorzitter van de VVD in Rijswijk.