Voorburgs Dagblad | Ingezonden: 'Hondenpoep-rechercheurs'

Ingezonden: 'Hondenpoep-rechercheurs'

mainImage

Geacht College,

Ik ben de blijde bezitter van een hond. Ik kan het iedereen aanraden. Honden zijn absolute stressbestrijders, hondstrouw, sociaal, lief, zorgen voor de nodige beweging 4 keer op een dag, etc. Heb heel m'n leven al een hond gehad in mijn gezin. Naar alle waarschijnlijkheid van mijn eerste hond af tot nu toe al ongeveer anderhalf keer de aarde rondgelopen (heb ik op een druilerige dag eens een keer uitgerekend). Kortom Het bezit van een hond draagt toe aan een goede lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Moet niet onderschat worden. Mijn cardioloog, waar ik ooit eens bij terechtkwam, tengevolge van onacceptabele werkdruk, was het daar volledig mee eens. Had er zelf ook twee.

Zondagochtend liep ik weer buiten met m'n hond en kwam ik door onoplettendheid met m'n linkerschoen met ribbelprofiel zo ongeveer vast te zitten in een gigantische nog dampende hondendrol, die op de stoep was achtergelaten door een mede-hondenbezitter. De betrokken hond schaamde zich waarschijnlijk diep voor het gedrag van z'n baasje, die die drol gewoon liet liggen. De buren heb ik door m'n gevloek waarschijnlijk vanochtend allemaal vroegtijdig gewekt, wat ik zag aan gordijnen die hier en daar opengeschoven werden.

Ik ben het asociale, luie gedrag van een deel van mijn mede-hondenbezitters al langere tijd zat, maar vanochtend bereikte dat een absoluut hoogtepunt. In gedachte noemde ik het asociale luie varkens, maar wat later op de dag besefte ik, dat ik daarmee varkens ernstig tekort doe, want die zijn zeker niet asociaal en hoewel ze het prettig vinden om zich zo nu en dan door de modder te wentelen (doen ze om zich schoon te houden), zeer schoon op zich zelf, waarschijnlijk schoner als het overgrote deel van de mensheid, die moeder aarde op onnavolgbare wijze vervuilen.

Door het bezit van mijn honden betaal ik al bijna heel m'n leven hondenbelasting. Waar dat door u voor gebruikt wordt, behalve dan voor een paar vuilnisbakken met een poepzakjes-automaat en het legen en onderhoud ervan, is mij niet echt duidelijk.

Nu heb ik het volgende eens voor u uitgerekend.

Nederland telt op dit moment ongeveer 17 miljoen inwoners. Er bevinden zich in datzelfde land anno 2018 ongeveer 2,2 miljoen honden. Dat is omgerekend ongeveer 1 hond per 8,5 inwoner.

De gemeente Leidschendam-Voorburg kent in datzelfde jaar 74.947 inwoners. Het aantal inwoners in onze gemeente gedeeld door 8,5 (dus 1 hond per 8,5 inwoner) leert mij, dat het aantal honden in onze gemeente ongeveer 8.817 bedraagt.

Als die inwoners allemaal 1 hond zouden bezitten (belasting 66,60 Euro voor 1 hond), levert dat onze gemeente 587.212 Euro per jaar op, wat mij ruim voldoende lijkt om de kosten van die paar vuilnisbakken etc. te bekostigen. Er blijft m.i.dus nog een hele berg geld over, die nu naar het lijkt door u oneigenlijk gebruikt wordt. Het zal zelfs meer zijn, want iedereen die een 2e hond heeft betaalt voor die 2e hond zelfs 138 euro.

Is het geen goed idee om nu eens, wat betreft die poepoverlast, uit uw luie bestuurlijke stoel te komen en daar eindelijk eens iets concreets aan te gaan doen, in plaats van ieder jaar de hondenbelasting te verhogen. Daar lost u het probleem van de hondenpoepoverlast echt niet mee op. Daar heeft de gemiddelde hondenbezitter zogezegd sch... aan. Dat is het bezit ven een hond hem wel waard.

Als u nu eens twee hondenpoeprechercheurs in dienst neemt en deze voorziet van een snorfietsje en die jongens 5 dagen in de week door onze gemeente rond laat rondtoeren, wat waarschijnlijk niet meer dan 125.000,00 Euro per jaar zal kosten, inclusief een korte opleiding en dienstkleding en hen de bevoegdheid geeft om als buitengewone opsporingsambtenaren bekeuringen uit te delen aan die asociale klootzakken a 75 Euro per overtreding, wat dan bij 50 bekeuringen per dag 975.000,00 Euro per jaar oplevert, zou u daarmee m.i. het hondenpoepprobleem adequaat op kunnen lossen en genereert u daarmee gelijk extra inkomsten voor onze gemeente. Al zouden het maar 10 bekeuringen per dag zijn.

Het is natuurlijk maar een klein probleem in verhouding tot de problemen waarmee we thans op deze aarde geconfronteerd worden, maar als dat al niet opgelost kan worden, heb ik weining vertrouwen in het oplossen van bijv. het klimaatprobleem.

Ik hoor graag van u: WAT IS HET PROBLEEM.

Doe er nu eens eindelijk, als door ons gekozen en bezoldigde bestuurder iets aan, hebben wij daar als burgers recht op. Daar zit u voor, bestuurder, of denkt u daar anders over.

U zou daar in ieder geval m'n hond een groot plezier mee doen, want die wordt nu vaak onterecht door tegemoetkomende voetgangers met de nek aangekeken en doet dat zeer bij mijn hondje en bij mij ook trouwens, want ik ruim al ongeveer 40 jaar dag in dag uit trouw haar uitwerpselen op.

Charles van Beek


Foto: Stockfoto