mainImage

Wethouder Bouw investeert in rookvrije plekken

Juliette Bouw
19 december 2019, 07:50 uur
Politiek

Kinderen moeten de kans krijgen om gezond en rookvrij op te groeien. Daarom investeert de gemeente Leidschendam- Voorburg op verschillenden manieren in actiesen programma’s om plekken rookvrij te maken en in voorlichting om kinderen bewust te maken van wat roken met je doet.

Wethouder zorg en onderwijs Juliette Bouw: “Een gezonde start is heel belangrijk. Dat begint al met niet roken tijdens de zwangerschap en niet roken in de buurt van kinderen. En nog belangrijker: als ouder het goede voorbeeld geven. De impact van roken op de gezondheid van kinderen is enorm. Daarom werken we aan een rookvrije gemeente en sluiten we aan bij de Alliantie Nederland Rookvrij.”

Vanuit het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) werken we aan een omgeving waarin kinderen gezond kunnen opgroeien.

Door de samenwerking met de Alliantie Nederland Rookvrij is er bij sportverenigingen naast gezonde voeding en verantwoord alcoholgebruik, nu ook gestart met het rookvrij maken van sportlocaties.  Op scholen zetten we in op een gezonde leefstijl vanuit het programma ‘Gezonde school’, daar praten we met leerlingen ook over roken en alcohol.

Ook steeds meer kinderboerderijen worden geheel rookvrij. Dat helpt om te komen tot  een Rookvrije Generatie. Naast Dorrepaal en Rusthout worden in januari 2020 ook kinderboerderij Vreugd en Rust en Essesteijn rookvrij.

Wethouder Bouw: “In Leidschendam-Voorburg zijn al verschillende sportclubs en speelplekken rookvrij. Organisaties geven zelf aan of ze rookvrij zijn. Dat is mooi, want dit moeten we samen doen". 

Informatie over rookvrije plekken staat op www.rookvrijegeneratie.nl. 

 

Op initiatief van de gemeenteraad is besloten om in te zetten op een rookvrije gemeente en aan te sluiten bij de Alliantie Nederland Rookvrij.