Stichting uit Voorburg-Noord actief in Indonesie

24 August 2023, 16:19 uur
Lokaal
mainImage
Pim Vroegop bij de notaris (vrouw rechts) samen met Sofia, de nieuwe manager (links) en de mede-bestuurders van de stichting in Indonesie

Voorzitter Pim Vroegop, geboren en getogen Voorburger is al 55 jaar actief in Indonesie en besloot in 2005 de arme Malangse stadswijk Sukun hulp te gaan bieden, vanwege de afkomst van zijn vrouw Pipiet. Zo is stichting Suvono (Wijkband SUkun Voorburg Noord) tot stand gekomen in 2005.

In deze achterstandswijk, waar Pipiet was geboren, waren grote problemen op het gebied van scholing, werkloosheid, gezondheid, veiligheid  en saamhorigheid. Natuurlijk werd er bij de start voor gekozen  om er voor te zorgen dat kinderen naar school zouden gaan. Zo konden de eerste tien kinderen met behulp van de stichting het hele onderwijstraject gaan volgen. Al gauw liep het aantal hulpbehoevende kinderen voor school op tot bijna 200. Maar er moest ook een ruimte komen, waar de kinderen hun huiswerk konden maken, want vaak was er thuis geen plek voor in een schamel huisje waar iedereen rond hing. Via hulp van de Gemeente Leidschendam-Voorburg kon er een kleine aula worden gebouwd, die elke dag volop in gebruik is, in ploegenbeurten, want er kunnen nauwelijks 50 kinderen tegelijk zijn.

Na 18 jaar midden in SUKUN aktief te zijn, is het resultaat verbluffend. Heel wat SUVONO-kinderen hebben al een baan met inkomsten, waar het hele gezin van kan bestaan. Moeders of verzorgers kunnen binnenlopen met hun problemen en krijgen een luisterend oor en advies.  Zo zijn vrouwen ook beter berschermd bij huiselijk geweld. Zo werd het ook veiliger in de wijk. Kinderen komen in hun oranje shirtjes blij naar het SUVONO-gebouw en kunnen er ook op internet, of spelletjes doen. Boven de aula is een dakterras met uitzicht over de benauwde kampong tot aan de bergen rondom de stad, waar in rust huiswerk kan worden gemaakt. Door de verbeterde leefomstandigheden zien ook de huisjes er vrolijker uit. Een kapotte voordeur, of gebrek aan een waterkraan in een huisje van een SUVONO-kind wordt ook verholpen, als er geen vader of buurman is voor hulp. Weggestopte zieken, of oudere invaliden krijgen bezoek en een pakketje met kleine benodigdheden.

Toen Pipiet in 2021 op jonge leeftijd is overleden, nam Sofia het roer over, zodat alles kon blijven doordraaien. Onder haar leiding groeide de stichting verder uit, met een verplaatsbare hulppost bij natuurrampen in de Malangse districten. Voor ontheemde gezinnen wordt tijdelijke opvang geregeld.

Pipet: De Indonesische overheid heeft nu ook volledige erkenning gegeven aan alle activiteiten en voorzien de stichting van faciliteiten. Natuurlijk kan men helpen. Zo kan men van een vakantie een werkvakantie maken, door ter plekke te helpen. Er is van alles te doen. Maar u kunt ook een schoolkind adopteren voor het schoolgeld of een donatie doen voor voedsel hulp aan bejaarde ontheemden, die op straat moeten slapen. Al voor 50 euro kunnen wij onze grote SUVONO-kinderen de straat op sturen met 50 voedselpakketten. Steun SUVONO via NL26 INGB 0004 2894 74 t.n.v. Stichting Wijkband Sukun Voorburg Noord".