Misschien zijn ze u al opgevallen: verspreid door de gemeente zijn op 18 september 10 bijenkasten aan lantaarnpalen gehangen. Vanwege de dramatische afname van wilde bijen en andere bestuivers zet de gemeente zich in om een gezonde en veilige leefomgeving voor hen te creëren.
Marcel Belt, wethouder Groen: “Insecten zijn ontzettend belangrijk voor de natuur en ze bestuiven ons voedsel. Het ophangen van de bijenkasten is 1 van onze maatregelen uit het Groenactieplan waarmee we de biodiversiteit versterken. Dit jaar hebben we ook ons maaibeleid al aangepast, zodat er bloemen en dus voedsel voor insecten is.”
5.000 nestgelegenheden in onze gemeente
Zo’n 60 bijensoorten in Nederland nestelen bovengronds, bijvoorbeeld in dood hout of holle plantenstengels, zoals de Klokjesbij, Gewone Sachembij, Maskerbij en Metselbij. De 10 bijenkasten die in de gemeente zijn opgehangen, bieden soortgelijke nestgelegenheden -elke kast 500- door de gaatjes die in de kasten zitten, met een lengte van 10 centimeter en een diameter variërend van 3 tot 8 centimeter. Ze zijn geplaatst in de buurt van voedselbronnen, zoals inheemse vaste planten.
Locaties bijenkasten
U vindt de 10 bijenkasten bij parken, zoals in Voorburg bij park Arentsburgh-Hoekenburg aan de rand langs het water en bij de ingangen van park ’t Loo en park Vreugd en Rust. Of vlakbij moestuinen. Ook hangen ze bij locaties waar veel mensen (langs)komen, zoals station Voorburg en station Leidschendam-Voorburg. Daarmee hoopt de gemeente voorbijgangers bewust te maken van de menselijke impact op de leefomgeving van bijen.
Bestuivers hebben het moeilijk
Door gebrek aan voedsel en nestgelegenheid dreigt maar liefst de helft van de 360 bijensoorten die Nederland kent, te verdwijnen. Ook andere insecten, zoals zweefvliegen en vlinders, hebben het moeilijk. Terwijl ze ontzettend belangrijk zijn. Maar liefst 80% van de plantensoorten zijn in belangrijke mate afhankelijk van deze bestuivers. Dit geldt ook voor veel groente- en fruitsoorten. Zonder bijen, zweefvliegen, vlinders en andere insecten kan onze voedselvoorziening in gevaar komen. Zorgen voor meer nestgelegenheden, zoals bijenkasten, is daarom erg belangrijk. Daar helpt de gemeente graag aan mee.
Maak een thuis voor bijen en vlinders
Ook u kunt helpen: met het gratis bij- en vlinderpakket van Natuurmonumenten maakt u eenvoudig van uw (gevel)tuin, balkon of dak(terras) een thuis voor bijen en vlinders. Ook als u geen groene vingers heeft. U vraagt het pakket (met onder andere een uitleg om zelf een bij- en vlinderkast te bouwen) gratis aan via de website van Natuurmonumenten.