Dag van het Kasteel groot succes in Zuid-Holland

23 May 2024, 16:27 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Ondanks het wisselvallige weer op Tweede Pinksterdag wisten meer dan 12.000 bezoekers hun weg te vinden naar de Dag van het Kasteel in Zuid-Holland. Zij bezochten verschillende kastelen, buitenplaatsen en landgoederen en beleefden het verleden op een unieke manier. In Den Haag deed onder meer Villa Ockenburgh (foto) mee aan de activiteiten.

Ook dit jaar werd een gevarieerd programma van activiteiten voor jong en oud aangeboden. Bezoekers konden deelnemen aan rondwandelingen, oudhollandse spelletjes spelen en genieten van proeverijen aan gedekte tafels in de stijl van het thema Aan tafel!.

De Dag van het Kasteel is een jaarlijks terugkerend landelijk initiatief op Tweede Pinsterdag. Een dag waarop we het bijzondere erfgoed van kastelen, buitenplaatsen en landgoederen met elkaar kunnen beleven. De provincie Zuid-Holland draagt daar graag aan bij. De kastelen, landgoederen en buitenplaatsen in Zuid-Holland liggen bijna allemaal als een snoer van parels langs de binnenduinrand, van het Westland tot aan Hillegom.

Hier bouwden in de 17e eeuw de rijken uit de stad hun buitens. In deze tijd was het in de zomer slecht vertoeven in de stinkende en overvolle steden. Zij kwamen op hun buitens genieten van de frisse lucht en de groene omgeving. Tegenwoordig vervult de zogenoemde landgoederenzone, Hollandse Buiten genoemd, nog steeds de rol van de groene longen van de Randstad.

Landgoederenzone

Binnen de erfgoedlijn Landgoederenzone van de provincie werken de eigenaren van de landgoederen samen met overheden, bedrijfsleven, initiatiefnemers en talrijke vrijwilligers om dit unieke erfgoed te behouden en beleefbaar te maken. De provincie draagt daaraan bij door onder meer het verstrekken van subsidies.