Er is geen schoolvak hoe je moet opruimen

24 February 2020, 06:44 uur
Columns
mainImage

Op school was er geen vak ‘hoe ruim ik mijn kamer op’, laat staan hoe run ik een huishouden. Elke moeder roept: ‘ruim je kamer op’. Ik denk dat veel kinderen dan denken, maar hoe moet dat dan?

Toen ik mijn oudste dochter een keer ‘s middags na het spelen kwam ophalen bij een vriendinnetje deed de moeder de deur open en het was duidelijk dat ze niet wilde dat we binnenkwamen. Mijn jongste dochter had dat niet in de gaten en was langs haar heen de trap op geglipt en riep dat ze de kamer wilde zien van mijn dochters vriendinnetje.

Ik zag meteen dat de moeder zich erg ongemakkelijk voelde, maar ze kon niet anders dan ons binnenlaten. Toen ik binnenkwam snapte ik meteen waarom ze niet wilde dat we zagen hoe ze woonde. De trap lag helemaal vol met spullen waar ik letterlijk overheen moest stappen om boven te komen. Eenmaal bovengekomen zag ik dat er overal was lag, dat de tafels vol met spullen lagen en dat je op de bank nauwelijks nog kon zitten.

Toen ik de moeder beter leerde kennen en ze een keer haar dochter bij ons kwam ophalen, vroeg ik of ze wat wilde drinken. Toen heb ik haar gevraagd of ze gelukkig was in haar huis. Met dikke tranen antwoordde ze dat ze dat niet was. Ze legde uit dat ze een alleenstaande moeder was met 2 kinderen en een eigen bedrijf. Ze had zo’n achterstand opgelopen in haar huishouden dat ze niet meer wist waar ze moest beginnen. Ik bood aan haar te helpen en dat wilde ze heel erg graag.

Op een studiedag zijn mijn dochter en ik naar hen toe gegaan. Ik was toen nog geen opruimcoach en wist eigenlijk ook niet dat beroep bestond. Ik wilde gewoon graag een vriendin helpen. Mijn dochter ging samen met haar vriendinnetje haar kamer om opruimen en ik ben samen met de moeder de rest van het huis gaan opruimen. Na 2,5 uur hadden mijn dochter en haar vriendin er genoeg van en ze vroegen of ik het wilde afmaken. Dat heb ik toen gedaan. Na 9 uur was het hele huis opgeruimd en netjes, inclusief de keuken en badkamer en alle kasten. Ze heeft me met een hele dikke knuffel bedankt en met tranen in haar ogen gezegd dat het voelde als een nieuwe start in haar leven.  

Onder andere door deze gebeurtenis besloot ik later om opruimcoach te worden en de opleiding Professional Organizers te volgen. Na het volgen van de opleiding dacht ik terug aan die dag en realiseerde ik me dat mijn oudste dochter die dag de basis opruimtechnieken had toegepast die ik geleerd had tijdens de opleiding.

Het opruimen van een kamer, een huis of het runnen van een huishouden doen sommige mensen van nature of ze leren dat ongemerkt van hun ouders, maar anderen hebben daar hulp of uitleg bij nodig. En daar is naar mijns inziens niks mis mee.

Saskia Caminda is van beroep 'Opruimcoach'. 

Kijk ook eens op haar website https://caminada-opruimcoach.nl/