Voorburgs Dagblad | D66: 'Het is Prinsenhof en geen Damascus'
mainImage

D66: 'Het is Prinsenhof en geen Damascus'

D66-fractieleider Jacco van Maldegem
18 mei 2020, 21:25 uur
Algemeen

Jacco van Maldegem (D66) hield vanavond tijdens het spoeddebat over de onrust in Leidschendam-Noord eveneens een betoog. "Graffiti spuiten met beledigingen richting de politie, bedreigingen, brandjes, autobranden, wanneer stopt dit? Het kan niet zo zijn dat inwoners zich niet veilig in de wijk voelen of om aangifte te doen. De grenzen zijn in Prinsenhof overschreden. Vrouw Justitia moet oordelen bij aanhoudingen. Hoe komen we bij de daders uit? Hoe herstellen we de orde in Prinsenhof? We kregen veel suggesties. Soms zijn het nonsens en feitelijke onmogelijkheden. Het gaat niet over Damascus maar over Prinsenhof. Een avondklok is veel te gortig. Dit is alleen maar mogelijk voor kinderen onder de twaalf. Komen de onrusten dan door kinderen van onder de twaalf jaar? Dan heeft zo'n klok dus geen zin. Stoere dingen die we niet kunnen beloven. Hier verliezen we allemaal mee. Met een avondklok kun je na de Ramadan niet meer naar huis lopen". 

Gijs Dupont (CDA): "Hij noemt het stoere praat. Jacco van Maldegem (D66) vergeet dat het de inwoners van de wijk ernst is. Hij moet zelf maar eens met voorstellen komen om de vrijheidsperkingen door jongeren tegen te gaan. Mensen durven de straat niet meer op of gaan via de achterdeur naar binnen. Ook op het strand van Rockanje is een avondklok ingesteld. Voor jongeren dan 12 jaar. Het is dus juridisch mogelijk. Dit is een goed middel om de rust te laten weder keren". 

Jacco van Maldegem (D66): "Ik blijf er bij dat een avondkok instellen juridisch niet kan. Zo kun je ook het leger niet naar Prinsehof sturen. Maar er moet worden opgetreden, alleen geen dingen beloven, die niet nagekomen kunnen worden. Ik geloof tevens niet in tipgeld. Alleen als het OM dit nuttig vindt. Preventief foullieren is een vergaande maatregel. We staan dan toe dat de overheid in de binnenzakken van mensen komen. Tegelijkertijd raakt men persoonlijke vrijheid kwijt. Wat wil je hiermee opsporen? We hebben het over branden. Preventief foullieren doe je als je naar wapens zoekt. Ouders korten op uitkeringen klopt ook niet. Als ouders kinderen ouder dan 16 jaar hebben, dan wonen ze vaak op zichelf. Waarom dan de ouders pakken?".