Voorburgs Dagblad | Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

Kerst in Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck

mainImage

Traditiegetrouw sluiten Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck het jaar af met een kersttentoonstelling. Vanaf 7 december 2019 t/m 12 januari 2020 kunt u in de donkere dagen rondom kerst genieten van de presentatie in de musea in het Huygenskwartier Voorburg.

In Museum Swaensteyn staan we stil bij de traditie van Advent en de adventskalender. Waar komt die traditie vandaan? Waar staat de Adventsperiode voor? In de tentoonstelling Advent: Aftellen naar Kerst geven we antwoord op deze vragen en tonen we antieke en moderne adventskalenders met verschillende onderwerpen. Van religieuze uitbeeldingen tot sprookjes en adventskalenders gevuld met chocolaatjes en cadeautjes. De Adventskalenders, kerststallen en andere objecten komen grotendeels uit privécollecties én het Stadsklooster in Den Haag. Daarnaast zal het gehele museum in kerstsfeer zijn en kunt u in de verschillende zalen genieten van de Kersttijd, de periode na Advent.

In Huygens’ Hofwijck tonen we dit jaar kleine kerststallen van over de gehele wereld in de tentoonstelling Kerst in het klein. We tonen honderden kerststallen van verschillende materialen, de één nog kleiner dan de ander, maar toch vol details. Hofwijck is daarnaast geheel in kerstsfeer, de tuin is feestelijk aangelicht en de kerstboom straalt in de Pronkzaal.

Randprogrammering
Tijdens de tentoonstelling worden er verschillende lezingen, instaprondleidingen en workshops georganiseerd. Er is een randprogrammering voor jong en oud. Maak daarnaast tussen 13 en 29 december een wandeling door het Huygenskwartier, want de etalages zijn weer prachtig aangekleed en sluiten aan op het thema Advent: Aftellen naar Kerst.
Op 24 december vieren we Lichtjesavond in het Huygenskwartier. Op deze bijzondere avond is Hofwijck te bezoeken tussen 17.00-21.00 uur, de tuin is dan sprookjesachtig verlicht, er worden Christmas Carols gezongen én je kunt de tentoonstelling bezoeken. Tweede Kerstdag zijn beide musea geopend van 12.00-16.00 uur en wordt er op Hofwijck een heerlijk glaasje Glühwein geschonken en is er in Museum Swaensteyn een speciaal kerstprogramma voor het hele gezin. Meer informatie over de programmering is te vinden op de websites van de musea.

Huygens- Kerstvaart
Als appetizer voor de Kerst organiseren De Vlietvaart, Huygens’ Hofwijck en Museum Swaensteyn, de “Huygens-Kerstvaart”. Dit unieke arrangement vindt plaats op donderdag 19 december 2019. Tijdens het arrangement worden Kerst, cultuur en culinair genot omlijst met een sfeervolle vaartocht over de Vliet. Op de overdekte en verwarmde trekschuit wordt u verwelkomd met een glas dampende glühwein. Vervolgens kunt u genieten van een sfeervolle boottocht naar Huygens’ Hofwijck. Op Hofwijck brengt u een bezoek aan de tentoonstelling Kerst in het klein en loopt u daarna door naar Museum Swaensteyn voor de tentoonstelling Advent: Aftellen naar Kerst. Na afloop wordt er tijdens de terugvaart een kop erwtensoep en roggebrood met spek geserveerd. Het arrangement kost €27,50 per persoon en u kunt uw plaats reserveren via de website www.vlietvaart.nl 

 


Door: Museum Swaensteyn en Huygens’ Hofwijck