Voorburgs Dagblad | Herzberg-marathon met publiek op toneel

Herzberg-marathon met publiek op toneel

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Het Nationale Theater en muziekgezelschap Asko|Schönberg komen volgend jaar met een theatermarathon van drie stukken van Judith Herzberg: Leedvermaak, Rijgdraad en Simon. Eric de Vroedt regisseert de productie, die een ongebruikelijke setting krijgt. Het publiek zit op het toneel en de acteurs en muzikanten spelen in de zaal en op de balkons.

Leedvermaak (1982), Rijgdraad (1995) en Simon (2001) vormen een - veelgeroemde- trilogie. Simon is in ons land niet eerder in een theater opgevoerd.

Het verhaal begint in 1970 met het bruiloftsfeest van Lea en Nico. Hun levens en die van hun ouders, kinderen en vrienden worden dertig jaar lang gevolgd. De Vroedt vindt de trilogie van Herzberg belangrijk omdat deze zo Nederlands is, zegt hij: “Het gaat over groot en klein menselijk leed, met daaronder steeds de verleiding te zwijgen en weg te kijken. Herzberg heeft dit meesterlijk opgeschreven in schijnbaar luchtige, tintelende dialogen.”

In de marathon van de inmiddels 84-jarige, veelgelauwerde Herzberg zijn onder anderen Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Betty Schuurman en Joris Smit te zien.

De voorstelling is van 8 april tot 16 mei 2020 te bezoeken in de schouwburgen van Den Haag, Amsterdam, Groningen en Nijmegen.


Door: ANP | Foto: Digitaal Dagblad