Voorburgs Dagblad | Beeldhouwer Plensa in museum Beelden aan Zee

Beeldhouwer Plensa in museum Beelden aan Zee

mainImage

Vanaf zaterdag 22 juni tot en met 22 septemebr te zien in het museum Beelden aan Zee in Scheveningen: het tentoonstellingsdebuut van beeldhouwer Jaume Plensa in Nederland.

De Spaanse beeldhouwer Jaume Plensa (1955) geniet wereldwijd grote faam met zijn metershoge sculpturen in de openbare ruimte: zittende figuren die zijn opgebouwd uit letters, figuren die een boom omarmen en raadselachtige hoofden van meisjes met gesloten ogen. Befaamd is inmiddels zijn monumentale werk Love, een van de elf fonteinen voor Leeuwarden-Friesland Culturele Hoofdstad 2018. Plensa’s sculpturen staan overal ter wereld in openbare ruimtes en musea, maar zijn nog maar zelden in Nederland te zien geweest.

 

Als jonge kunstenaar werd Plensa ontdekt door het verzamelaarsechtpaar Scholten-Miltenburg dat in 1994 museum Beelden aan Zee in Scheveningen stichtte. 

Uitgeverij Waanders & de Kunst publiceerde de bijbehorende catalogus, onder de titel: Jaume Plensa

Door Anna Tilroe (conservator van het Eleven Fountain project tijdens Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018) en Jean-Louis Andral (directeur van het Musée Picasso in Antibes)Dit boek beschrijft Plensa’s veelzijdige werk uit de afgelopen kwart eeuw.