VCC steunt onderzoek naar taaislijmziekte

30 April 2019, 20:22 uur
Sport
mainImage
VCC

De nieuwe cricket-Topklasser Voorburg CC ondersteunt dit jaar wetenschappelijk onderzoek naar taaislijmziekte.

Afgelopen zondag werd het nieuwe clubtenue van VCC onthuld. VCC speelt dit seizoen met de naam Muco & Friends op de borst en steunt zo de gelijknamige stichting die geld bijeenbrengt voor onderzoek naar cystic fibrosis (taaislijmziekte). CF is een ziekte waarbij taai slijm zich ophoopt in het lichaam. Omdat bacteriën onvoldoende worden opgeruimd, ontstaan op diverse plaatsen ontstekingen, onder andere in de longen. CF-patiënten hebben hierdoor nog altijd een beperkte levensverwachting, al loopt deze gelukkig op dankzij steeds betere medicijnen.

Muco & Friends werd in 2013 opgericht door de familie van VCC-lid Dennis Zuiderwijk. De organisatie verkoopt onder meer Muco Monkey’s. Zanger Jason Bouman, bekend van de talentenjachten Bloed, zweet en tranen en Topper gezocht, is ambassadeur van de stichting. De opbrengst van alle activiteiten gaat naar wetenschappelijk onderzoek.

VCC, na vele jaren teruggekeerd in de landelijke Topklasse, mikt op een plek in het ‘linkerrijtje’. Bas de Leede kreeg een contract bij de MCC Young Cricketers in Londen, maar Viv Kingma keert terug van VRA. Verder keren Matt Smit, Brandon Glover en Clayton Floyd, die in 2018 een belangrijke rol speelden bij het behalen van het kampioenschap van de Hoofdklasse, terug bij VCC.

Matt Smit maakte in 2018 zijn faam waar met een ongelofelijk battinggemiddelde van 116 runs per wedstrijd. Helaas liep hij halverwege het seizoen een hardnekkige knieblessure op, waarvan hij onlangs is hersteld. Vanaf eind mei zal hij worden bijgestaan door broer Nic. Brandon Glover is een fast medium bowler die in 2018 zeventien wickets nam tegen het ongekende gemiddelde van 6.06 runs per wicket. Clayton Floyd is een nuttige left arm spinner die heel zuinig en consistent was met 28 wickets en (net als Brandon) in de Oranje-selectie is opgenomen.

Aanvoerder Tom de Grooth: “Met dit team willen we meer dan ons handhaven. Ik denk dat we de lat hoger kunnen leggen en gaan voor een plek in het linkerrijtje. We zullen er hard voor moeten werken, maar met dit team zijn er goede mogelijkheden. We willen vooral leuk en aanvallend cricket laten zien.”

Matt Smit: "Het kampioenschap in 2018 was een geweldige ervaring, die voor mij helaas vanwege een blessure werd ingekort. Maar ik heb inmiddels hard gewerkt in de sportschool en op het veld om fit te worden en ervoor te zorgen dat 2019 een succesvol en memorabel jaar wordt voor VCC."

Op zondag 28 april vindt de traditionele seizoensopening om de Muntaz T20 Cup plaats bij VCC. Tegenstanders zijn de andere Haagse Topklassers: HBS, HCC en Quick.


Door: VCC