Van Velzen en D’hondt winnen dartstoernooi

26 May 2019, 14:36 uur
Sport
mainImage
Bas van den Berk
Twee winnaars: Michelovic van Velzen en Vincent D’hondt.

Michelovic van Velzen (staand) en Vincent D’hondt (zittend) hebben de tweede editie van het Vegro The Hague Disability Darts Invitational gewonnen. Katwijker Van Velzen was in de kolkende Lourdeskerk de Belg Bernard Martens met 5-2 de baas in de finale voor staande darters. D’hondt versloeg in de andere eindstrijd zijn Belgische landgenoot Serge van Belle met 5-2.
Het Vegro The Hague Disability Darts Invitational is het grootste internationale toernooi ter wereld voor paradarters. De Lourdeskerk in Scheveningen vormde het sfeervolle decor voor de tweede editie van dit unieke evenement.  Zestien topspelers uit binnen- en buitenland gooiden om de hoofdprijs van €1.250 en om de grote wisseltrofee.

Er werd dit jaar voor het eerst gestreden in twee categorieën, staand en in een rolstoel. Michelovic van Velzen, die op 7-jarige leeftijd bij een ongeluk met een grasmaaimachine zijn rechterarm verloor, verraste bij het staand darten. De ongeplaatste 29-jarige Katwijker won met 5-3 van de Belg Martens. “Ik heb nog nooit op een podium als dit gegooid. Het is in één woord fantastisch. Ik had nooit gedroomd dat ik op een toernooi als dit zou staan, laat staan het winnen.”

Bij de categorie rolstoel won de als eerste geplaatste D’hondt (45), preventiemedewerker uit het Belgische Passendale. Vorig jaar won de Belg de inaugurale editie Vegro The Hague Disability Darts Invitational. Ook toen was hij in de eindstrijd te sterk voor zijn landgenoot Van Belle. “Dit keer ging het een stuk moeizamer. Ik voelde de druk van het moeten winnen. Dit is het mooiste toernooi dat er is en ik wilde ten koste van alles mijn titel verdedigen. Ik ben blij en trots dat me dat gelukt is.”

Hagenaar Arie van der Rassel werd, net als vorig jaar, uitgeschakeld in de halve finale. Een onnodige 4-2 nederlaag tegen Van Belle, vond de publieksfavoriet zelf: “Ik gooide mijn dubbels niet. Dan houdt het op. Verschrikkelijk balen want ik stak in goede vorm. Volgend jaar kom ik terug voor de eerste plaats.”

Het Vegro The Hague Disability Darts Invitational werd georganiseerd door de Stichting Haagse Sportstimulering voor Gehandicapten. De editie van 2020 wordt het allereerste Europees kampioenschap Paradarts ooit en als zodanig een samenwerkingsevenement met de Invictus Games die volgend jaar in Den Haag plaatsvinden.