Voorburgs Dagblad | 'Nooit meer sport op rubbervelden'

'Nooit meer sport op rubbervelden'

mainImage

De gemeente Leidschendam-Voorburg stopt ermee om kunstgrasvelden te bestrooien met het omstreden rubbergranulaat, na aandringen van D66. D66-raadslid Mahjoub Mathlouti was vasthoudend en stelde drie keer schriftelijke vragen en voerde daarover een mondeling debat met de wethouder.

Aanleiding voor Mathlouti’s inzet was de ophef over de nieuwe kunstgrasvelden bij voetbalclub Wilhelmus. Wethouder Nadine Stemerdink leek vast te houden aan het rubbergranulaat. Dat zou goedkoper zijn en de wetenschap was niet eenduidig over de gezondheidsrisico’s voor sportende kinderen, volgens wethouder Stemerdink. D66 is verheugd dat de wethouder nu toch kiest voor kurk. Dat is evident beter voor milieu, en de gezondheid van onze kinderen.

Rubbergranulaat zijn fijngemalen korrels gemaakt van oude autobanden. Kunstgras lijkt daardoor op natuurgras. Onderzoeksjournalisten van Zembla brachten het nieuws dat rubbergranulaat slecht is voor mens en milieu. Dat leidde tot veel onrust onder ouders van sportende kinderen en sportclubs, ook in onze gemeente. Toch wilde wethouder Stemerdink komende zomer een nieuw kunstgrasveld met rubbergranulaat aanleggen bij Wilhelmus.

D66-raadslid Mathlouti is heel blij met de uitkomst. Hij zegt over de draai van de wethouder: “Het is natuurlijk wel opmerkelijk dat de wethouder eerst zegt het RIVM te volgen en dus te kiezen voor rubbergranulaat. Om vervolgens enkele weken later alsnog te kiezen voor kurk.” Volgens Mathlouti betekent dat linksom of rechtsom dat wethouder Stemerdink eerder niet alle informatie scherp had.


Door: D66 Leidschendam-Voorburg