ADO kan PSV niet afstoppen in titelrace

21 April 2019, 19:08 uur
Orange Pictures

De titelstrijd in de eredivisie lijkt een enerverend slot te krijgen. Regerend kampioen PSV maakte in de achtervolging op Ajax geen fout en staat na 31 speelronden in punten weer op gelijke hoogte. PSV was veel beter dan ADO Den Haag, maar nam pas laat afstand: 3-1.

Het was de vierde keer op rij dat PSV een dag later speelde dan Ajax. Tot puntenverlies leidde dat in thuiswedstrijden niet. Naast ADO zette PSV ook PEC Zwolle (4-0) en De Graafschap (2-1) aan de kant. Tussendoor moest de regerend kampioen bij Vitesse wel genoegen nemen met een gelijkspel (3-3). Sinds die wedstrijd, nu twee weken geleden, is PSV het initiatief in de titelstrijd kwijt.

Ook komende week moet PSV weer in de achtervolging. Ajax speelt dinsdag al tegen Vitesse, terwijl de Eindhovenaren donderdag in Tilburg Willem II treffen. De laatste twee speelronden voetballen Ajax en PSV wel tegelijkertijd.

Na de moeizame winst op De Graafschap van vorig weekeinde, paste trainer Mark van Bommel zijn opstelling wederom aan. Op het middenveld is het inmiddels bijna wekelijks de vraag welke twee spelers hij naast Pablo Rosario opstelt.

Tegen ADO kwam Van Bommel met een nieuwe variant. Topscorer Luuk de Jong werd een linie teruggehaald en moest als aanvallende middenvelder acteren, kort achter Donyell Malen. Het tweetal kreeg van de vleugels ondersteuning van Steven Bergwijn en Hirving Lozano. Naast Rosario moest Michal Sadilek op het middenveld de controle houden.

PSV begon voortvarend tegen ADO en had na 8 minuten de score al moeten openen. De Jong stuitte van dichtbij op doelman Robert Zwinkels.

In de 20e minuut was het wel raak. De mee opgekomen rechterverdediger Denzel Dumfries kapte naar binnen en schoot met links fraai raak in de verre hoek. ADO kreeg één kans voor rust, maar die had er wel in gemoeten. Erik Falkenburg kopte van dichtbij naast. Vorig weekeinde was hij tegen AZ met zijn hoofd nog twee keer trefzeker.

PSV was ook in de tweede helft veel beter. Toch duurde het tot de 83e minuut voor de bevrijdende 2-0 viel. Luuk de Jong scoorde met zijn hoofd en staat dit seizoen op 27 doelpunten in de eredivisie. Invaller Tomas Necid scoorde in de 88e minuut voor ADO, waarna Malen in blessuretijd de eindstand op 3-1 bepaalde.