Extra aandacht college voor Haagse senioren

14 December 2020, 14:34 uur
Politiek
mainImage
gemeente Den Haag/Henriëtte Guest

Met het maandag gepresenteerde Actieprogramma Seniorvriendelijk Den Haag 2020-2022 probeert het college in te spelen op de vergrijzende Haagse maatschappij. De komende jaren groeit het aantal senioren van 80.000 vorig jaar naar 120.000 in 2040. Het programma dat maandag aan de raad is gepresenteerd omvat 'tal van nieuwe en concrete initiatieven die ouderen helpen hun leven te veraangenamen en maximaal bij de samenleving betrokken te blijven'.

Volwaardig meedoen en gezien worden als actieve en onmisbare stadsgenoot is de basis van prettig oud worden. Dat moet de standaard zijn in Den Haag, zo stelde wethouder Kavita Parbhudayal bij de presentatie.

Het programma is opgesteld aan de hand van drie thema’s: ‘Meedoen en leefplezier’, ‘Gezond en veerkrachtig’ en ‘Prettig wonen in je wijk’. Het college beoogt daarbij senioren te stimuleren dat zij deelnemen aan activiteiten, dat ze gezond leven en dat ze de risico’s op bijvoorbeeld vallen, hitte of uitbuiting zoveel mogelijk verkleinen. 

Bij college heeft bij het opstellen van het programma samengewerkt met de doelgroep, en werkt bij het ervan samen met inwoners, welzijnsorganisaties, ondernemers en professionals. Essentieel is voor Parbhudayal dat 'Den Haag er is voor alle Hagenaars, jong én oud'.

Bij het thema Meedoen en leefplezier wil het college contact leggen tussen jong en oud stimuleren, mede door 5 interactieve collegereeksen die studenten geven aan senioren. Ook komt er een subsidieregeling voor het ontwikkelen van sociale, sportieve en culturele activiteiten voor senioren, groeit het aantal locaties van Haags Ontmoeten met minimaal 4 en wil het college minimaal 10 zorginstellingen het Roze Loper keurmerk laten behalen door een deel van de kosten van het traject te financieren. 

In Gezond en veerkrachtig moet de Mijn Breincoach app kleine en haalbare suggesties doen aan jonge senioren om de fysieke en mentale gezondheid te verbeteren. Ook komt er in 2022 minimaal één valpreventietraining per stadsdeel waaraan in totaal minimaal 500 senioren moeten meedoen. Ook dient er in elk stadsdeel een participatiekeuken komen als plek waar buurtbewoners voor hun oudere buren kunnen koken. De GGD start daarnaast met het project ‘De mond niet vergeten’ waarin 200 thuiszorgmedewerkers worden getraind een verslechterde mondgezondheid te herkennen.

In het thema Prettig wonen in je wijk wil het college de bekendheid van de iZi-ervaarwoning onder senioren vergroten om het gebruik van technologische (woon)hulpmiddelen te stimuleren. Er komt ook een website waarop alle informatie staat die nodig is om te verhuizen of een woning geschikt te maken. Het aanbod aan (sociale) huurwoningen, koopwoningen, informatie over regelingen en (technologische) hulpmiddelen en zorgvoorzieningen staat hiermee op één plek. Tevens start de gemeente met de pilot ‘Collectief woongemak’ om inwoners te faciliteren in het toekomstbestendig maken van hun (eigen) woning. Daarnaast komt er in Escamp een pilot om nieuwe vormen van groepswonen in bestaande seniorencomplexen te introduceren, en voert de gemeente in Centrum, Escamp, Loosduinen en Scheveningen samen met senioren een schouw uit om te inventariseren wat er nodig is om nog prettiger te kunnen wonen in hun wijk.