‘Even je hoofd helemaal leegmaken….’

14 October 2019, 06:42 uur
Ondernemen
mainImage
Voorburgs Dagblad

Bij Westvliet Family Sports & Health Club wordt elke maandag- en donderdagochtend Tai Ji Qi Gong lesgegeven door docent Frenk Butters Ruben, die inmiddels al zo’n 30 jaar actief is met Tai Ji.

“Door een blessure kon ik geen vechtsport meer doen”, legt hij uit. “Toen werd ik geattendeerd om Tai Ji te gaan doen.  Aanvankelijk dacht ik dat het alleen voor oude mensen was. Ik werd gestimuleerd omdat me werd verteld dat het ook goed was voor mijn pezen, spieren en gewrichten. Alles werd toen wonderbaarlijk veel sterker”.

“Ik kan nu zeggen dat ik soepeler ben dan toen ik 18 was”,, lacht Frenk Butters Rubben. “ De problemen van mijn gewrichten zijn dan ook verdwenen. Ik ben mijn opleiding 10 jaar geleden bij een Chinese meester in Den Haag gaan volgen. Ik raakte gemotiveerd door mijn eigen ervaringen met Tai Ji Qi Gong en ook om een invulling te geven aan mijn leven na mijn pensioen. Want vaak gaan mensen stil zitten na hun pensioen. Op een gegeven moment zie je vaak mensen inzakken.  Tai Ji Qi gong is voor gericht op hoe je pezen en gewrichten werken en dat je je gericht bent op je hele lichaam”.

Mindfullness.

“Het is belangrijk dat je je hoofd leeg maakt”, vervolgt Frenk Butters Rubben. “Als je heel ontspannend bent, kun je de oefeningen snel uitoefenen. Het duurt ongeveer 1 jaar om het onder de knie te krijgen.  Belangrijkste is dat je je hoofd leeg maakt. Vooral heel erg aan te raden voor mannen. Omdat zij vaak de kracht in het hoofd en schouders hebben. Na Tai Ji Qi Gong kunnen de mannen anders bewegen en ook op een andere manier in de wereld staan. Ze kunnen zich daardoor vaak empathischer opstellen naar situaties”.

Ervaren

Tijdens de Tai Ji Qi Gong les bleken de deelnemers de oefeningen als plezierig interessant te ervaren. De ontspanning was nog niet helemaal bij hen aanwezig.  Aangezien ze als beginner toch moesten bezighouden met de oefeningen. Maar na een aantal lessen raakten de cursisten ervan overtuigd dat ze zich volledig in de ontspanning konden laten zakken. De andere personen in de groep waren allen relaxed en in balans na de les.

Een Tai Ji Qi Gong-les bij Westvliet is dan ook aan te bevelen voor alle leeftijden. Vooral om je fysieke lijf lenig en sterk te houden. En iedereen die niet weet wat het is, kan altijd een proefles bij Westvliet komen volgen.”

 

 

 

 


Door: Monique Brus