Het inmiddels meest bekende en beruchte hondenhek in park Sijtwende in Voorburg was onderwerp van een debat. Wat heeft hier nu precies plaatsgevonden? Onze redactie haalde het formele verslag van de gemeente boven water. Oordeelt u zelf...
Frank Rozenberg (GBLV) heeft verzocht om een interpellatiedebat m.b.t. Sijtwende hondenuitlaatgebied (plaatsen hek). Het woord wordt gevoerd door Frank Rozenberg (GBLV), Bart Eleveld (VVD), Kees Verschoor (CU-SGP) en wethouder Nadine Stemerdink. Rozenberg (GBLV) zegt dat er weinig klachten zijn over overlast door honden. Een hek is niet nodig. Rozenberg stelt een aantal vragen waaronder hoeveel meldingen er zijn ontvangen? Wat rechtvaardigt het plaatsen van een hek? Hoeveel hondenlosloopgebieden kent de gemeente en hoeveel hekken zijn daar? Aan het einde van het debat vraagt Rozenberg aan de wethouder of ze het hek feestelijk wil openen.
Bart Eleveld (VVD) vraagt aan de heer Rozenberg of hij zich kan inleven in mensen die bang zijn voor honden. Er is geen doorgaande route zonder loslopende honden en ook de kunstwerken zijn niet te bereiken. Verschoor (CU-SGP) zegt dat het afscheiden van het gebied niet betekent dat de vrijheden worden geknecht zoals de heer Rozenberg zegt.
Wethouder Stemerdink zegt dat er vanaf 2018 23 meldingen over honden zijn ingediend die een relatie hadden met het Sijtwendepark en daarvan zijn er 6 meldingen die een relatie hebben met het hondenlosloopgebied en loslopende honden. Over de rechtvaardiging zegt de wethouder dat er via een participatieproject tot een gezamenlijk besluit is gekomen. Er zijn meerdere doelgroepen die het gebied gebruiken dus is het goed om gebieden af te schermen. Op de vraag of het participatietraject goed is verlopen antwoordt de wethouder instemmend. Op de andere vragen zegt de wethouder dat de architect niet is geraadpleegd en dat de kosten zevenduizend euro zijn. De andere 23-duizend euro is voor het herstel van het park en een mooie groene haag eromheen. Iedereen profiteert ervan.