Onderzoek toegankelijkheid Mall of the Netherlands

18 January 2025, 08:47 uur
Lokaal
mainImage
Ap de Heus
Archieffoto van een zone in de Mall.

Is de Mall of the Netherlands goed toegankelijk voor mensen met een handicap? Dat onderzocht het Platform Gehandicapten Leidschendam-Voorburg (PGLV). Vrijwilligers van het Platform inspecteerden samen met drie medewerkers van Westfield wandelgebieden, winkels en algemene voorzieningen zoals liften en toiletten. De conclusies staan in een rapport dat 17 januari is aangeboden aan het management. 

De belangrijkste conclusie van het rapport is, dat de Mall of the Netherlands voor gehandicapten over het algemeen goed toegankelijk is. Peter Bracht, één van de vrijwilligers en halfzijdig verlamd, vertelt dat hij de Mall heeft uitgekozen om te oefenen met lopen zonder hulpmiddelen. “Het is er heel ruim”, zegt hij, “lekker warm en je komt nergens ongewenste obstakels tegen.”

Enkele verbeterpunten
Dat wil niet zeggen dat het enkel rozengeur en maneschijn is. Zo ontbreken er ribbeltjeslijnen voor blinden en slechtzienden. In zijn korte toespraak herinnert Willem Bertels (voorzitter van PGLV) eraan, dat de Mall een onafhankelijk onderzoek zou doen naar de mogelijkheid om die lijnen alsnog aan te brengen, in ieder geval op cruciale plekken. Dat moet nog gebeuren.

Verder zegt Bertels dat de toiletten voor minder validen voor mensen in een rolstoel amper toegankelijk zijn. De Wc’s zijn te krap en de toiletdeuren zijn te zwaar om te bedienen. Daarnaast zijn er nogal wat winkels waar je niet naar de eerste verdieping kunt (geen lift of roltrap) of waar de gangpaden zo vol staan met koopwaar, dat je er met een rolstoel of scootmobiel nauwelijks doorheen komt. Aan de buitenkant, zeker aan de zijde van de Burgemeester Banninglaan, wordt de vrije doorgang vaak versperd door een woud van fietsen en (deel)scooters.

Het management zegt blij te zijn met het rapport. Ze erkent dat inderdaad nog niet alles perfect is geregeld. Ze belooft komend jaar op basis van het rapport te kijken wat Westfield kan doen om de toegankelijkheid verder te verbeteren. Bertels spreekt zijn vertrouwen uit dat dat vast goedkomt.

Daaraan voegt hij toe dat PGLV zich realiseert dat niemand opzettelijk obstakels opwerpt om gehandicapten de toegang tot gebouwen en voorzieningen te ontzeggen. “Mensen denken er gewoon niet aan; ze zijn zich er onvoldoende van bewust zijn dat ze, zowel privé als in hun werk, medeverantwoordelijk zijn voor het toegankelijk houden van de openbare ruimte”. Om dat besef te vergroten, voert PGLV heel 2025 de campagne “Geef ons Ruimte”. Hou de lokale pers en de sociale media in de gaten!
__________________________________________________________________________________