De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg heeft unaniem ingestemd met een motie die oproept tot nader onderzoek in de onderzoeks- en studiefase van de Vlietlijn. In het bijzonder wordt verzocht om de tunnelvariant bij het verkeersknelpunt op de grens van Voorburg en Den Haag volwaardig mee te nemen, inclusief een technische haalbaarheidsstudie en financiële doorrekening.
Namens Werkgroep 3 van het Vlietlijn traject overhandigde Joep Aalders woensdagavond eerst een petitie aan de voorzitter van de commissie Ruimte, de heer Diederik Visser. Visser sprak zijn waardering uit voor het initiatief van de werkgroep: “Vanavond mocht ik namens de commissie Omgeving van de Raad van de gemeente Leidschendam-Voorburg de petitie van de werkgroep #Vlietlijn in ontvangst nemen. Een mooi voorbeeld van betrokkenheid en inzet van onze inwoners – in dit geval vooral uit Voorburg-West en Voorburg-Oud. De gemeenteraad krijgt hiermee iets om serieus over na te denken.”
In zijn toelichting bij de overhandiging waarschuwde Joep Aalders, namens de 25 leden tellende Werkgroep 3, voor een dreigend verkeersinfarct rond de op- en afritten van de A12 en de kruispunten bij de Regulusweg, Maanweg, Westenburgstraat en in Oud-Voorburg. Dit gevaar dreigt wanneer de Vlietlijn hier op maaiveldniveau en met hoge frequentie gaat rijden. “Tot op heden toont geen enkel verkeersmodel aan dat de verkeersafwikkeling in de spits voldoende zal zijn,” aldus Aalders. De druk op het verkeer zal bovendien fors toenemen door de geplande bouw van 12.500 woningen in de Binckhorst en nog eens 9.000 in Laakkwartier/Hollands Spoor richting 2040. Vooral dit laatste project zal zorgen voor extra verkeer door dit toch al zwaar belaste knelpunt richting de A12.
Werkgroep 3 riep in de petitie de gemeenteraad daarom op om bij de verdere besluitvorming alle relevante alternatieven mee te nemen – inclusief aanvullend onderzoek naar een tunnelvariant in het gebied tussen de Maanweg en station Voorburg. Alleen zo worden de belangen van Leidschendam-Voorburg toekomstgericht en evenwichtig afgewogen, ook als dat extra middelen vraagt.
Participatie
Sinds oktober 2024 hebben de 25 leden van Werkgroep 3 zich intensief ingezet binnen het participatieproces rond de Vlietlijn. Tijdens diverse bijeenkomsten deden zij nieuwe kennis op over verkeer, woningbouw, ruimtelijke impact en de inpassing van de tramlijn. Veel van deze informatie was ten tijde van het raadsbesluit in 2023 nog niet beschikbaar, maar blijkt nu essentieel voor een evenwichtige afweging.
De unanieme steun van de gemeenteraad voelt voor de leden van Werkgroep 3 als een waardevolle erkenning van hun inzet. Zij hebben vele avonden vrijwillig besteed aan het verdiepen in de complexe materie rond de Vlietlijn. Vanuit hun rol als ervaringsdeskundigen hebben zij actief geprobeerd de ingenieursbureaus te wijzen op het belang van leefbaarheid, verkeersveiligheid en het perspectief van bewoners in het gebied. De komende maanden gaat de werkgroep verder met het onderbouwen van hun voorstellen, zodat deze een stevige plek krijgen in de verdere planvorming.