De 25 deelnemers van Werkgroep 3 uit Leidschendam-Voorburg, onderdeel van het participatietraject Vlietlijn, roepen de gemeenteraad op tot actie. In een petitie die zij 9 juli willen aanbieden aan de voorzitter van de Raad, vragen zij om een verbreding van het perspectief in de onderzoeks- en studiefase van de Vlietlijn.
Kern van de oproep
De participatiewerkgroep waarschuwt voor een verkeersinfarct rond de op- en afritten van de A12 en de kruispunten bij de Regulusweg, Maanweg, Westenburgstraat en in Oud-Voorburg, zodra de Vlietlijn daar op maaiveldniveau en met hoge frequentie gaat rijden. Tot op heden toont geen enkel verkeersmodel aan dat de spitsafhandeling adequaat gaat worden. De verkeersdruk zal sterk toenemen door de komst van 12.500 woningen in de Binckhorst en 9.000 in Laakhavens/Hollands Spoor richting 2040. Tegelijkertijd worden het Rijswijkseplein en de Waldorpstraat autoluw ingericht, waardoor nóg meer verkeer via dit toch al overbelaste knelpunt naar de A12 wordt geleid.
Zorg ervoor dat in de komende besluitvormingsronde alle relevante alternatieven, inclusief een tunnelvariant in dit gebied van Maanweg richting station Voorburg, op tafel liggen. Alleen zo worden de belangen van Leidschendam-Voorburg toekomstgericht en eerlijk meegewogen – ook als dat extra middelen vraagt. De lessen van het huidige verkeersdebacle bij The Mall benadrukken het risico van blind vertrouwen op modellen.
Sinds oktober 2024 namen leden van Werkgroep 3 intensief deel aan het participatieproces. In totaal woonden deze deelnemers bijna vijftien sessies bij, waaronder werkgroepen, verkeers-onderzoeken, en evenementen zoals de Binckmarkt XL. Hierdoor hebben de deelnemers veel nieuwe informatie beschikbaar gekregen over verkeer, woningbouw, ruimtelijke impact en mobiliteit. Informatie die bij het raadsbesluit over de Vlietlijn in 2023 nog onvoldoende bekend was maar essentieel is voor een evenwichtige afweging.
Verschil in aanpak van gemeenten
Terwijl de gemeente Den Haag actief inzet op een extra tunnelbak bij de Sporendriehoek en Binck 36 – en daarover al in gesprek is met het Rijk voor aanvullende financiering – blijft het aan de kant van Leidschendam-Voorburg opvallend stil. Dit roept bij Werkgroep 3 de terechte vraag op: wat doet onze gemeente om haar inwoners te beschermen tegen toenemende verkeersdrukte gecombineerd met de gevolgen van aanleg van tramlijn?