Op 14, 15 of 16 maart mogen de inwoners hun stem uitbrengen op één van de kandidaten voor de nieuwe gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg. Iedereen die wil stemmen moet dat zelfstandig en ongehinderd kunnen doen.
De gemeente, die belast is met het inrichten en functioneren van de stembureaus, moet ervoor zorgen dat de stembureaus voor iedereen, dus ook voor gehandicapten, toegankelijk zijn. De gemeente moet er ook voor zorgen dat de leden van de stembureaus alert zijn op de behoeften van gehandicapten en dat ze de hulp krijgen die ze nodig hebben.
Vorig jaar hebben het Platform Gehandicapten (PGLV) en de gemeente afgesproken, dat vrijwilligers van het Platform voorlichting zouden gaan geven aan de voorzitters en coördinatoren van de stembureaus. Inmiddels hebben vijf bijeenkomsten plaatsgevonden. De coördinatoren en voorzitters van de stembureaus luisterden aandachtig en stelden concrete vragen, zoals: “Voelde u zich tijdens de vorige verkiezingen goed geholpen?” “Ja zeker”, luidde het antwoord van Nathalie, één van de vrijwilligers. “Maar men was helaas vergeten van tevoren de stemmal klaar te zetten.” (De stemmal is een hulpmiddel waarmee blinden, begeleid door audio-ondersteuning, op de tast hun stem kunnen uitbrengen). Sandra, de andere vrijwilliger, had moeite het stemformulier uit te vouwen en vroeg daarbij hulp. Die werd haar geweigerd, omdat het wettelijk niet zou zijn toegestaan hulp te bieden. Dat bleek achteraf niet juist te zijn. Volgens de Kieswet mogen gehandicapten wel degelijk worden geholpen!
Het Platform Gehandicapten en de gemeente hebben afgesproken, dat het Platform ervaringen van gehandicapten verzamelt over de toegankelijkheid van de stembureaus. U kunt deze ervaringen mailen naar: [email protected]. Beantwoord u alstublieft de volgende vragen:
Bij welk stembureau heeft u gestemd?
Is het stembureau toegankelijk?
Bent u tevreden over de ondersteuning van de leden van het stembureau?