‘Opleiding met bagage voor de rest voor je leven….’

8 April 2022, 10:28 uur
Lokaal
mainImage
Jacqueline van der Zwan

Jacqueline van der Zwan, schooldirecteur ‘International Hotel and Management School’ van het ROC Mondriaan, heeft in de loop der jaren veel ervaring in de sector en het onderwijs opgedaan.

In een interview voor de edities Dagblad070, Voorburgs & Rijswijks Dagblad, belicht zij de actualiteit binnen de branche.

Hoe is het leven na de corona-beperkingen?

“Het zijn door corona twee pittige jaren geweest. Ik heb veel respect hoe de leerlingen en docenten zich hierdoor heen hebben geslagen. Ondanks dat het online-onderwijs ook zijn kansen had en soms best enige verdieping bood, zijn leerlingen, docenten en medewerkers van ROC Mondriaan verheugd dat de meeste beperkingen zijn opgeheven. We waren er zo aan toe en laten we uiteraard hopen dat het zo blijft. Ik zit hier dan ook met een positief gevoel. Heerlijk om elkaar weer dagelijks te ontmoeten en dat het onderwijs op de reguliere manier kan plaatsvinden. Dit geldt uiteraard ook voor ons praktijkonderwijs”.

Jacqueline van der Zwan voor de entree van het Invitez-gebouw van ROC Mondriaan. 

Wat is de meerwaarde van uw sector van het ROC Mondriaan?

“Bij de ‘International Hotel and Management School’ word je ook opgeleid om een eigen bedrijf te beginnen of om je als (afdelings)-manager binnen de hotelbranche te gaan bekwamen. Je kunt binnen deze functies de verantwoordelijkheid dragen voor alle afdelingen binnen de Hospitality-branche zoals bijvoorbeeld de Front Office, Food & Beverage, Finance, Human Resource en alle andere operationele afdelingen. Kortom, het is een veelzijdige sector van ROC Mondriaan op hoog niveau waarin je jezelf kunt (door)ontwikkelen. Veel studenten studeren door aan het HBO maar komen altijd terug voor alumni-bijeenkomsten en geven dan aan dat het nergens zo fijn was als op onze school".

Het is goed dat ook de stages weer mogelijk zijn?

“Dit is voor onze studenten altijd heel waardevol. Dit zie je ook bij de eerste jaars studenten die bijvoorbeeld van het vmbo afkomen. Zij hebben door de corona-periode buiten hun schuld soms een bepaalde achterstand opgelopen als je kijkt naar het (praktijk)onderwijs. Stages helpen studenten om een beter beeld van het beroep te krijgen".

Er is een personeelstekort. Ook binnen uw sector. Wat is uw visie hierover?

“Sommige sectoren hebben door de corona-periode een imagoprobleem opgelopen. Dit is volkomen onterecht. Een opleiding in de horeca, de hospitality en het (hotel)management geeft een student bagage mee voor de rest van zijn of haar leven. Sterker nog, na zo’n opleiding kun je in iedere branche terecht. Je leert er zo veel. Dan denk ik bijvoorbeeld aan zaken als het koken, je talen, het ondernemerschap, gastvrijheid en met mensen kunnen omgaan. Ook als ouder zijnde zou ik mijn zoon en of dochter enthousiasmeren om zo’n opleiding te volgen. En zeker bij ROC-Mondriaan, want onze opleidingen zijn hoogwaardig door de aanwezigheid van deskundige bevlogen docenten en de vele mogelijkheden van ons complex. leerbedrijf Invitez We hebben voor het praktijkonderwijs diverse restaurants, keukens, zalen en zelfs een hotelruimte”.  

Deze opleiding bij ROC-Mondriaan biedt een verplichte buitenland-stage?

“Door corona is de wereld veranderd. Ook een opleidingsinstituut als ROC Mondriaan anticipeert daarop. We zijn daarom aan het bestuderen of we de verplichting van zo’n buitenland-stage kunnen bijstellen naar een dingend advies. Dat neemt niet weg dat we zijn een enorme voorstander van zo’n buitendlandstage voor onze studenten. Naast de vaktechnische aspecten, doen studenten hierdoor levenservaring op”.

U bent één van de drijvende krachten achter het fraaie Invitez-magazine?

“Het is een heel werk om zo’n magazine te maken, maar het geeft veel voldoening. Invitez brengt periodiek een eigen magazine uit, waarin onze studenten centraal staan. De meest recente editie is exclusief en kosteloos verkrijgbaar in ons Invitez-gebouw in het ‘The Hague Hospitality Experience Centre’. Voor iedereen die komt dineren, vergaderen of overnachten, een open dag of wervingsmarkt bezoekt,  kan bij de entree van ons gebouw een exemplaar meenemen”.