Leidschendam-Voorburg bouwt meer woningen dan de regioplannen eisen

27 October 2024, 09:18 uur
Lokaal
mainImage
ANP

De Stichting Duurzaam Leidschendam-Voorburg maakt zich zorgen over de woonplannen van de gemeente. Niet omdat Stichting Duurzaam tegen woningbouw is, maar omdat het nu om zulke grote aantallen gaat dat dit ten koste zal gaan van groen en openbare ruimte. In hoeverre is hier sprake van overspannen bouwambities. Waarbij de noodzaak van groen en ruimte ondergeschikt lijkt te zijn.  Waar moeten deze woningen komen? En ten koste waarvan? Hierover lijken geen afspraken te zijn gemaakt.

Deze conclusie trekt Duurzaam Leidschendam-Voorburg uit het rapport van de Rekenkamer Den Haag over betaalbare woningbouw (September 2024) en uit de Omgevingsvisie van Leidschendam-Voorburg. Volgens de nieuwe Omgevingsvisie zet de gemeente in op 4500 – 5000 nieuwe woningen in 2040 en 6000 nieuwe woningen in 2050. Dit terwijl de Regionale woondeal in Haaglanden uitgaat van 3000-4500 woningen voor Leidschendam-Voorburg. Volgens het rapport van de Rekenkamer Den Haag is LV daarmee een groei-gemeente. Die boodschap is door de gemeente nooit zo gecommuniceerd.

Van de circa 1 miljoen woningen die voor heel Zuid-Holland nodig worden geacht neemt Haaglanden er circa 74000 voor zijn rekening. En daarvan staan circa 2300 woningen geboekt voor LV. Naar het er nu naar uitziet (in de plannen voor de nieuwe Omgevingsvisie) stuurt de gemeente op 4500 - 5000 woningen in 2040 en 6000 woningen in 2050. Zonder de vraag te stellen of dit (echt) wel gaat passen in onze gemeente.

Met een bijdrage van 3000-4500 woningen voldoet de gemeente al ruimschoots aan de regionale woonbehoefte. Een doorgroei naar 6000 woningen kan leiden tot het volbouwen van de onbebouwde en vaak nog groene plekken in onze gemeente. Stichting Duurzaam roept Raad en College daarom op om bij nieuwe plannen te sturen op kwaliteit en niet op kwantiteit. Op het behoud van waardevol groen en met genoeg ruimte voor bomen en parken. Niet voor niets dringt de Stichting Duurzaam aan op de groennorm, 3-30-300: 3 bomen zichtbaar vanuit elk huis, 30% boomkroon-bedekking rondom elk gebouw  en 300 meter tot het dichtstbijzijnde park of groene ruimte.

                                                                                                                                                                                          Wim Hendriks, bestuurslid Stichting Duurzaam: “Uitgangspunt  moet zijn wat past er op een locatie, en niet het gewenste aantal woningen. Risico van zo’n beleid is dat de woningen te hoog worden of dat woningbouw ten koste gaat van bomen, parken en andere groenvoorzieningen. Beiden lijken ongewenst voor onze gemeente. We zeggen nog altijd dat we een hoogwaardige groene woongemeente zijn. Maar met zulke aantallen woningen op zo’n kleine ruimte moeten we die ambitie loslaten. En ik vraag me af of onze inwoners dat willen. Dat is de boodschap die wij de Raad willen meegeven.”