Inzet Vidomes voor liftonderhoud en -keuringen

5 July 2025, 11:56 uur
Lokaal
mainImage
Archieffoto

Woningbouwvereniging Vidomes zet in op veilige en goed functionerende liften. Daarom besteden we veel aandacht aan onderhoud en veiligheid.

Met resultaat: dit jaar kregen we van Liftinstituut een award, omdat er bij de liftkeuringen steeds minder keuringspunten naar voren komen. Wat doet Vidomes aan liftonderhoud en -keuringen? En hoe proberen we storingen te voorkomen? 

Liftonderhoud: vier keer per jaar
In onze woongebouwen hebben we zo’n 215 personenliften in gebruik. De bedrijven Kone, Otis, TK Elevator en Skylift onderhouden deze. Minimaal vier keer per jaar komen de monteurs langs voor preventief onderhoud.

Zij controleren alle deuren en lezen de liftbesturing uit op storingscodes. Ook checken zij alle instellingen en smeren ze de onderdelen als dat nodig is. In het liftboek dat bij iedere lift aanwezig is, kunnen de monteurs alle werkzaamheden en storingen nalezen. Hierdoor kunnen zij goed beoordelen in welke staat de lift verkeert en of vervanging van onderdelen nodig is.

Veiligheidskeuring: elke anderhalf jaar 
Liften maken al gauw zo’n 100.000 ritten per jaar. Elke rit daarvan moet veilig zijn. Daarom keurt een inspecteur van Liftinstituut, een onafhankelijke keuringsorganisatie, de lift uiterlijk elke achttien maanden. Bij deze verplichte keuring is een liftmonteur aanwezig die de lift goed kent. 

Een keuring levert vaak één à twee keuringspunten op, waaraan Vidomes aandacht moet besteden. We spannen ons in om dit aantal punten verder te verminderen. Dit werpt inmiddels zijn vruchten af, zo bewijst de Liftinstituut-award die we kregen als hardste stijger op de lijst van corporaties met het minste aantal keuringspunten.

Liftstoringen: duidelijke afspraken
Hoe goed wij en de onderhoudsbedrijven ons ook inspannen voor bedrijfszekere liften, gemiddeld staat een lift zo’n twee à drie keer per jaar stil door een storing. Bij die storingen zorgen we ervoor dat huurders zo min mogelijk overlast ervaren. We hebben daarvoor prestatieafspraken gemaakt met de onderhoudsbedrijven.

Vidomes meldt er het volgende over. 

Bijvoorbeeld; als een bewoner vastzit in de lift, dan mag de aanrijtijd van de liftmonteur maximaal 60 minuten zijn.
Staat de lift alleen stil (zonder passagiers), dan moet de liftmonteur er binnen 90 minuten zijn. Het onderhoudsbedrijf moet de aandachtspunten uit het inspectierapport binnen een afgesproken termijn oplossen. In de meeste gevallen kan een liftmonteur een storing binnen enkele uren oplossen. Heel soms moet de monteur een onderdeel bestellen, waardoor de lift langer stilstaat. Is er geen andere lift in het gebouw en duurt de reparatie langer? Dan kijken we ook naar maatwerkoplossingen zoals een noodlift.

Helderheid over de prestaties van het onderhoudsbedrijf
Elk kwartaal bespreken we de prestaties van het liftonderhoudsbedrijf. Is het preventieve onderhoud gerealiseerd? Hoe staat het met het aantal storingen? En zijn de aanrijtijden conform afspraak? Is iets niet in orde, dan kijken we welke verbeterplannen nodig zijn om de volgende keer de prestatieafspraken wel te halen.

Ieder jaar stellen we ook de benodigde planmatige vervanging van onderdelen vast. Daarnaast is er altijd ruimte om renovaties eerder door te voeren, mocht dat nodig zijn naar aanleiding van storingen of liftkeuringen.