D66-oproep voorkomt onverzekerde monumenten

5 December 2020, 07:23 uur
Lokaal
mainImage

De gemeente gaat eigenaren van monumenten voortaan informeren over de gevolgen voor hun woonhuisverzekering. Dat heeft het college toegezegd na vragen van de D66-fractie. Veel verzekeraars weigeren namelijk verzekeringen van nieuwbakken monumenten te verlengen.

Als de gemeente je woning als monument bestempelt, heeft dat vaak gevolgen voor je opstal- en inventarisverzekering. Onder andere omdat de herbouwwaarde van de woning stijgt en uitkering van normale herstelkosten vaak ontoereikend is. De gemeente Leidschendam-Voorburg wist dat voor monumenten afwijkende voorwaarden en premies kunnen gelden.

Omdat ‘de gemeente niet wettelijk verplicht is’ eigenaren van nieuwe monumenten te wijzen op de gevolgen voor lopende verzekeringen, verschafte de gemeente daarover geen informatie. D66-raadslid Charlotte Bos: “Ik ben blij dat de gemeente dit probleem oppakt. De overheid is er tenslotte voor de bewoner en niet andersom.”

In het ergste geval staan eigenaren van monumenten anders met lege handen als hun woning onverhoopt afbrandt. Inwoners blijken namelijk verplicht ook dit soort veranderingen aan de woning door te geven aan de verzekeraar. Een groot aantal verzekeraars weigert monumentale woningen te verzekeren of de polis te verlengen. En dan zijn monumenteneigenaren niet of onderverzekerd. “Het is een kleine moeite dat de gemeente de inwoners er even op attendeert. Dat voorkomt groot leed,” aldus Bos.

Op vragen van D66 antwoordt wethouder Van Eekelen dat zij dat voortaan wel gaat doen in het kader van hostmanship. De gemeente informeerde tenslotte al over subsidiemogelijkheden en vergunningplicht. Informatie over het verzekeren wordt voortaan daaraan toegevoegd.

De gemeente zal de website met informatie over monumentale panden aanvullen over gevolgen voor verzekeringen. Op voorstel van D66 zal de gemeente eveneens alle eigenaren van gebouwen, die recent gemeentelijk monument zijn geworden, met terugwerkende kracht hierover per brief informeren en wijzen op websites met meer informatie.

In Leidschendam-Voorburg gaat het daarbij niet alleen om woningen, ook enkele kerken, een school, een telefooncentrale en een tuinhuis zijn in 2019 aangewezen als gemeentelijk monument.