Buurtpreventieteams zijn belangrijke ‘oren en ogen’ van de wijk. “Wij denken dat je als burger zelf ook kunt bijdragen aan de veiligheid en leefbaarheid van je wijk. Dit doen we in samenspraak met de gemeente en politie”, zegt Henk Baart, coördinator van een team van 30 buurtpreventen in de wijk ‘t Lien/De Rietvink in Leidschendam.
Al geruime tijd zijn in de gemeente buurtpreventieteams actief: ze lopen regelmatig in groepen van 3 personen rondes door de wijk en kijken of hen iets opvalt. “Je weet nooit wat je tegenkomt”, zegt Baart. Dat kunnen ‘verdachte figuren’ zijn in een buurt waar vaker is ingebroken of jongeren die herhaaldelijk overlast geven. Baart: “Maar ook een losse stoeptegel of een auto waarin waardevolle spullen in het zicht liggen, merken we op. Zien we een ladder tegen een huis of sleutels op een voordeur, dan bellen we aan. Als mensen niet thuis zijn, laten we een formuliertje achter. Meldingen van scheve stoeptegels of kapotte straatlantaarns geven we meteen door aan de gemeente.”
Na elke ronde maken de teams een verslag voor de gemeente en politie die de informatie intern delen. Daarnaast nemen de buurtpreventieteams deel aan wijkschouwen samen met de wijkagent en medewerkers van de gemeente en de woningcorporatie. Bij campagnes, zoals het donkere dagen offensief, ondersteunen de buurtpreventieteams acties om bewoners te wijzen op bijvoorbeeld onvoldoende verlichting.
Teamchef politie Ronald de Haas is heel blij met de burgerinzet: “De politie kan niet overal tegelijk zijn. Het is zelden dat je iemand op heterdaad betrapt. De informatie helpt de politie ook om beter zijn werk te doen. Op deze manier werken we gezamenlijk aan een veilige en leefbare wijk. Ik vind het bijzonder dat burgers deze taak hebben opgepakt; een mooie vorm van burgerparticipatie.”
Veilig buurtgevoel
Burgemeester Klaas Tigelaar is even enthousiast. “Wie kent de wijk het beste? De mensen die er wonen weten wat er speelt. Een buurtprevent trekt in een team op. Samen sta je sterker. Je spreekt mensen aan. Iedereen in de wijk wordt zo meer alert. Dat zorgt ook voor een veilig buurtgevoel. Daarom ondersteunt de gemeente de teams met een opleiding en zijn de leden uitgerust met een herkenbaar hesje en telefoon.”
Veiligheid voor de buurtpreventen zélf is vanzelfsprekend belangrijk: “Je gaat altijd ergens samen op af. Voordat een team vertrekt, meldt het zich bij de politie en meldt zich na afloop weer af,” zegt Baart. Bij eventuele acute situaties is de politie snel ter plaatse. Voor hun ronde krijgt het team via de operationele politiecoördinator informatie over wat in de wijk speelt. “We zijn van plan meer politie-informatie te delen met de teams, zodat ze nog beter hun taak kunnen doen”, zegt teamchef De Haas.
Ook de gemeente wil meer terugkoppelen. “We handelen meldingen meestal heel snel af. Soms is er een reden dat iets niet zo snel kan worden opgelost, dan moeten we dat ook doorgeven. Anders neemt de meldingsbereidheid af”, zegt burgemeester Tigelaar. Henk Baart is blij met de toezeggingen: “Hiermee houden we onze teams optimaal gemotiveerd.”
Ook meedoen aan een buurtpreventieteam of een team starten? Stuur een mail naar [email protected].