Voorburgs Dagblad | Agent vertelt verhaal van reanimatie van een baby
mainImage

Agent vertelt verhaal van reanimatie van een baby

Een archieffoto van een politieagente op weg naar een spoedmelding.
29 juli 2021, 08:55 uur
Lokaal

Een agent postte zijn verhaal op Facebook, waardoor de politie Rijswijk bij een reanimatie van een baby op een bijzondere wijze in he niews kwam.

,,De dienst verliep donderdagavond 22 juli heel rustig”, schreef de agent. Het was bijna saai. We hadden een aantal voertuigen gecontroleerd en gezocht naar een gestolen voertuig. Daarna stonden we bij een tankstation langs de A4, waar we een bestuurder moesten bekeuren voor het vasthouden van een mobiele telefoon tijdens het rijden. Maar de rustige dienst draaide 180 graden toen er een heftige melding binnenkwam".

"Het ging om een woning aan de Dominee van Den Boschlaan in Rijswijk waar een noodoproep voor een reanimatie kwam. Ik kan je vertellen dat we met enige regelmaat naar onwelwordingen worden gestuurd om hier eerste hulp te verlenen. Dit hoort bij ons werk. Maar nu kregen we te horen dat het een reanimatie betrof van een baby van enkele maanden oud.”

,Ik hoorde de collega’s van de Haagse verkeerspolitie roepen dat ze meegingen met de melding, ter ondersteuning. We reden vervolgens met toeters en bellen die kant op. In de tussentijd werd ook het Mobiel Medisch Team opgeroepen omdat het om zo’n jong kind ging".

 ,,Toen we bij het adres aankwamen rende mijn collega, samen met de collega’s van verkeerspolitie, naar de juiste woning. Ik pakte snel de AED (Automatische Externe Defibrillator) en rende ook die kant op. We vlogen gevoelsmatig de trappen op en kwamen bij de woning aan.”

 ,,Samen met een opgeroepen burgerhulpverlener namen we de baby over van de moeder en controleerden de ademhaling en het reactievermogen. Een zucht van opluchting kwam op toen we merkten dat de baby ademhaling had en (vertraagd) reageerde. Ondanks dat er nog veel reden voor zorg was, was er gelukkig ademhaling.”

,,Ze had al meerdere malen overgegeven en we deden er alles aan om haar te kalmeren. Tijdens de ademhalingsoefeningen die we met haar deden, probeerden we ook nog informatie over de gezondheid van de baby te achterhalen.”

"De vader werd direct door ons gebeld om te voorkomen dat hij met gevaar voor eigen leven deze kant op kwam. We wilden natuurlijk ook voorkomen dat de vader zichzelf verongelukte onderweg hierheen. Gelukkig kregen we hem snel aan de telefoon en kwam hij redelijk kalm over. Hij was al onderweg en kwam binnen enkele minuten.” 

"Het kindje werd vervolgens met spoed naar het ziekenhuis in Rotterdam gebracht. We konden niets meer doen en hoopten op goed nieuws. We hebben de volgende dag contact opgenomen met de familie en die gaf aan dat het naar omstandigheden goed gaat met het kindje.”


Foto: Facebook Poliie LdamVbg