Na de commissievergadering Omgeving van gisteravond, waarin de mogelijke komst van asielzoekers werd besproken, blijven nog verschillende vragen open staan.
Wie is er bijvoorbeeld risicodragend vanuit de vergunning? Stel nu dat op een etage van het asielhotel brandwerende maatregelen en de veiligheid niet kloppen, wie wordt er dan op aangesproken: de eigenaar van het pand of het Coa? De vraag is of het Coa een omgevingsvergunning wettelijk mag aanvragen, met wie maak je als gemeente nu de afspraken? Is dat het Coa of de eigenaar? Is dit de bedoeling van de omgevingswet? Bedoelt de wet met initiatiefnemer dit dan ook?
"Wat de wethouder ook nog moet uitzoeken, is de druk op de publieke ruimte", aldus VVD-fractievoorzitter Sabrina van den Heuvel. "We constateren tenslotte dat er nog meer vluchtelingen op de gemeentegrens bivakkeren. Kan deze druk op de publieke ruimte meetellen voor de leefbaarheid? Hier komt de wethouder schriftelijk op terug".
De conclusie van de vergadering is dat er een raadsvoorstel komt waarin het college aangeeft wat de vergunningsaanvraag inhoudt; hoe zij deze beoordelen en waaraan ze die dan toetsen? En dan heeft gemeenteraad de mogelijkheid om via een bindend advies positief of negatief te adviseren. Het is in het algemeen belang dat de raadsleden hier goed over nadenken. De toekomst van het onder andere het Huygenskwartier en de omliggende wijken staan op het spel.