mainImage

Verhit debat tussen Wilders en Kamer over VVD-adviseur

18 januari 2022, 14:15 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

PVV-leider Geert Wilders is hard in aanvaring gekomen met meerdere partijen over onder meer VVD-adviseur Soumaya Sahla. Zij werd in 2005 gearresteerd voor betrokkenheid bij de terroristische Hofstadgroep en later veroordeeld tot drie jaar celstraf. Inmiddels zet zij zich in om radicalisering tegen te gaan.

Het debat raakte steeds verder verhit toen Wilders D66-Kamerlid Fonda Sahla bij het debat betrok. Zij is de zus van Soumaya. Volgens de PVV-leider krijgt de zus van het D66-Kamerlid zo toegang tot de Tweede Kamer. "Dan loopt er een veroordeelde terrorist rond." Ook draagt ze een hoofddoek in de Tweede Kamer, iets waar Wilders al langer tegen ageert.

Meerdere partijen vonden de uitspraken van Wilders te ver gaan. VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans benadrukte dat Soumaya Sahla niet voor de VVD-fractie werkt en dus geen toegang heeft tot het Kamergebouw. Ook wil ze de "verwijten in hun richting verre van me werpen. We moeten iedereen beoordelen op de bijdrage aan het debat."

Klaver hekelde dat Wilders het D66-Kamerlid Sahla noemde omdat zij de zus is van Soumaya. Hij memoreerde dat Wilders eerder "terecht woedend" was toen zijn broer werd betrokken in het debat. "Maar nu doet hij dat zelf." Hij riep Wilders op zijn woorden terug te nemen, maar hoefde daar niet op te rekenen. "Ik neem niets terug, gek", beet Wilders hem toe.

D66-fractieleider Jan Paternotte schaarde zich achter Hermans en Klaver. Hij vindt het "heel hypocriet" dat Wilders de zus van Soumaya Sahla bij het debat betrekt

Het kwam Wilders ook op een berisping te staan van Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp, omdat Sahla niet deelnam aan het debat, en zich dus niet kon verdedigen tegen Wilders' aantijgingen. Ook de opmerkingen over de hoofddoek van het D66-Kamerlid vindt Bergkamp "niet respectvol". Wilders weigerde zijn woorden terug te nemen.


Door: ANP | Foto: ANP