Politie: niet direct actie na waarschuwing hardere acties boeren

5 August 2022, 23:36 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Dat Farmers Defence Force (FDF) vrijdag waarschuwt dat mensen zich moeten opmaken voor de hardste acties die de boerenactiegroep ooit heeft gevoerd, is voor de politie geen reden om preventief allerlei politiemensen de straat op te sturen. Dat zegt een woordvoerder van de korpsleiding vrijdag in een reactie.

De woordvoerder zegt dat er naar aanleiding van de uitspraken van FDF-voorman Mark van den Oever niet direct actie wordt ondernomen. "Het is niet zo dat het alarmfase één is bij de politie, dat alle verloven worden ingetrokken. Dat is echt niet aan de orde."

Wat de politie wel doet, is zoveel mogelijk informatie verzamelen, geeft hij aan. "Dat is wat we voortdurend aan het doen zijn. Vandaag, gisteren, en daar gaan we mee door." Zo zijn er aangekondigde acties, aldus de woordvoerder, maar probeert de politie ook informatie te verzamelen over niet-aangekondigde acties.

Eerder deponeerden actievoerende boeren uit protest afval op meerdere snelwegen. De woordvoerder zegt daarover dat Rijkswaterstaat camera's heeft op snelwegen. "Dus er is zicht op wat er gebeurt." Waar nodig, en dat is vaak regionaal, wordt dan gekeken of moet worden opgeschaald. "We proberen voortdurend onze informatiepositie zo optimaal mogelijk te krijgen, zodat we weten wat er speelt, en zullen naar bevind van zaken handelen", aldus de woordvoerder.

 


Door: ANP