Voorburgs Dagblad | Partijen willen mkb na corona ontzien in energietransitie
mainImage

Partijen willen mkb na corona ontzien in energietransitie

22 februari 2021, 19:29 uur
Landelijk

Politieke partijen van links tot rechts zijn het eens: de rekening van de energietransitie moet na de coronacrisis niet naar kleine bedrijven. Alle deelnemers aan het Mauritshuisdebat over de overgang naar schone energie vinden dat. Aan het debat deden de VVD, CDA , SP, PvdA, GroenLinks, D66, ChristenUnie mee. Hoe lang de partijen het mkb willen ontzien, zeiden ze niet.

PvdA'er William Moorlag wil nu niet de kleine ondernemer aansporen om bijvoorbeeld over te stappen op milieuvriendelijkere LED-lampen, maar hij wil juist meer actie van grote bedrijven. De SP sluit zich daarbij aan. Ook de VVD wil na corona eerst de druk op het mkb wegnemen en dan pas kijken wat nodig is om de klimaatdoelen te halen. Volgens D66 moet de rekening naar de "grote vervuilers" en het CDA wil juist meer vragen van sectoren die het ook tijdens corona nog goed doen.

Het bedrag van het Groeifonds, dat bedoeld is voor economische groei, moet volgens GroenLinks worden verdrievoudigd voor een "groene wederopbouw" na de coronacrisis. Vooralsnog is het Groeifonds de komende vijf jaar goed voor in totaal 20 miljard euro. Verder wil de ChristenUnie onder meer de btw op groente en fruit verlagen en die op vlees juist verhogen.

In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 minstens 49 procent minder broeikasgassen uitstoot in vergelijking met 1990. Dat kost ongeveer 3 miljard euro per jaar, becijferde het Planbureau voor de Leefomgeving eerder.


Door: ANP