Netflix-hit Squid Game ook populair op scholen in Den Haag

8 November 2021, 10:08 uur
Landelijk
mainImage
Unsplash/Mollie Sivaram

Squid Game, de succesvolle serie van Netflix van Zuid-Koreaanse makelij, vindt navolging in verschillende basisscholen in het land, waaronder ook scholen in de regio Den Haag.

Squid Game spellen baren ouders in hele land zorgen
De spellen uit de serie worden door kinderen in het hele land nagespeeld waaronder dus scholen in Den Haag. Ouders, leerkrachten en andere pedagogen maken zich grote zorgen over het gewelddadige karakter van de spellen. Op sommige scholen in Nederland gingen kinderen elkaar zelfs te lijf tijdens het spelen van onder meer Annemaria Koekoek. In de Netflix-serie zien we fictieve karakters die in een spel terecht komen nadat ze in de schulden zijn beland en kinderspellen moeten spelen. Maar verliezers worden genadeloos vermoord. De serie is door Netflix aangemerkt voor zestien jaar en ouder, maar toch lijken veel basisschoolleerlingen op de hoogte te zijn van de spellen.De meeste jonge kinderen vangen glimpen op van de serie op sociale media zoals Instagram en TikTok en zijn dus misschien niet gewend de echte serie te kijken. In het buitenland, zoals in New York en Dublin in Ierland, werden tijdens Halloween zelfs kostuums die te maken hebben met de serie verboden door scholen, omdat ze niet willen dat leerlingen leren om geweld te verheerlijken. 

Naspelen spellen zonder geweld
In steden als Maastricht en Rotterdam worden de spellen zelfs nagespeeld. De pop uit de serie werd daarvoor op pleinen geplaatst. Zo vond op het Eendrachtsplein in Rotterdam een festival plaats voor kinderen van zestien jaar waarin ze het spel Annemaria Koekoek naspelen.In de serie heet dit spel echter Red Light, Green Light‘, maar het idee werkt hetzelfde, iedereen die niet op het juiste moment stopt met lopen is af. Natuurlijk werd niemand neergeschoten in Rotterdam en beleefden alle aanwezigen een gezellige middag, maar de drukte die dit opleverde laat zien dat de serie uitermate populair is. 

Niet de eerste Koreaanse film of serie met succes
Squid Game is overigens niet de eerste Zuid-Koreaanse film of serie met succes. Al eerder viel de film Parasite in de prijzen als Oscarwinnaar in 2019. Deze film gaat net als Squid Game over geldproblemen en klassenverschillen in de Zuid-Koreaanse cultuur, lezen we op LateNightStreaming Ook is Squid Game niet de enige Netflix-serie over Zuid-Korea. Er zijn ook films en series als Crash Landing on You, Forgotten, Okja, Hyena, Chocolate en vele andere series te zien die allemaal verschillende thema’s en genres hebben. Toch is Squid Game alsnog de meest succesvolle serie-lancering ooit voor de Amerikaanse streamingdienst. Maar wie weet vinden de andere series nu ook een nieuw kijkerspubliek. Na het succes van Parasite werden series en films uit het Aziatische land al veel populairder, maar nu is er een nog groter publiek bereikt. Koreaanse cultuur timmert sowieso goed aan de weg, want een paar jaar geleden werd bijvoorbeeld de popmuziek uit het land, K-Pop, met bands als Blackpink razend populair.