Kabinet eens met kritische conclusies OVV corona-aanpak

1 April 2022, 18:22 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet is het eens met de kritische conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de aanpak van de eerste zes maanden van de coronacrisis. Het "omarmt" naast de conclusies van de OVV ook zijn aanbevelingen. "We trekken hier lessen uit voor de toekomst", stelde premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad.

De verantwoordelijkheden van adviseurs en beslissers moeten scherper worden afgebakend, gaf Rutte als voorbeeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert en het kabinet besluit, bijvoorbeeld. Een van de kritiekpunten van de OVV was dat het kabinet zich te vaak verschool achter de adviezen van Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM. Ook moet Nederland regelen dat de "pandemische paraatheid" op orde is, stelde Rutte. In de toekomst wordt tevens meer naar de maatschappelijke effecten van beperkende maatregelen gekeken. Zeker in het begin stonden vooral de gevolgen voor de zorg centraal.

Hugo de Jonge reageerde in december gepikeerd op het conceptrapport van de OVV, toen hij nog demissionair minister van Volksgezondheid was. In tegenstelling tot de conclusies van de OVV stelde De Jonge dat Nederland begin 2020 wel goed was voorbereid op een pandemie. Ook was er wel degelijk oog voor de situatie in de verpleeghuizen, stelde hij. De Jonge reageerde op een concept, benadrukte Rutte vandaag. "Ik zeg niet dat het een fantastisch rapport is, maar als je alles weegt is het een goed stuk werk van de OVV met goede aanbevelingen. Dat betekent niet dat ik in de fanclub van de OVV of het rapport zit", stelde Rutte, "al is het nooit precies wat je hebben wilt".

Een van de aanbevelingen van de OVV was dat het kabinet zijn crisisaanpak moet verbeteren, onder meer door meer scenario's uit te werken en beter te improviseren, om beter voorbereid te zijn op een volgende "maatschappij-ontwrichtende crisis". In de vrijdag door het kabinet vastgestelde langetermijnstrategie voor corona van het kabinet zijn volgens Rutte al enkele aanbevelingen van de OVV verwerkt. Zo houdt het kabinet rekening met vier scenario's, waarvoor de sector plannen moeten maken. Overwogen wordt een Maatschappelijk Impact Team op te richten, dat naast het Outbreak Management Team het kabinet kan helpen een goede afweging te maken tussen de "epidemiologische en maatschappelijke impact van maatregelen".


Door: ANP