Jetten waarschuwt voor 'bezuinigingsblunder' in het onderwijs

18 May 2024, 16:25 uur
Landelijk
mainImage
ANP

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel in Rotterdam. "Doe het niet", zegt hij tegen de nieuwe coalitiepartijen over "de allergrootste onderwijsbezuiniging van deze eeuw".

In hun hoofdlijnenakkoord beloven de samenwerkende partijen "absolute prioriteit" te geven aan de basisvaardigheden lezen, schrijven en rekenen. Maar dat gaat niet gepaard met extra investeringen. Wel gaat de nieuwe coalitie meer dan 1 miljard euro per jaar bezuinigen op wetenschap en onderwijs.

De samenwerkende partijen willen bijvoorbeeld 210 miljoen euro per jaar bezuinigen op subsidieregelingen voor buitenschools onderwijs en de zogeheten 'brede brugklassen' met leerlingen van verschillende niveaus. Ook draaien zij 215 miljoen euro aan jaarlijkse investeringen in het hoger onderwijs en de wetenschap terug (de sectorplannen).

Extreemrechts

"Een frontale aanval op de kansen van kinderen en studenten, op leraren, op de wetenschap en op onze economie", is het oordeel van Jetten over zulke bezuinigingen.

Tijdens de campagnebijeenkomst over de Europese verkiezingen zegt de D66-leider verder dat een "golf van extreemrechtse partijen" dreigt. Daar rekent hij de PVV ook onder. "Wilders en consorten als Le Pen en Orbán zijn er op uit om onze vrijheden, waar decennialang voor gestreden is, af te breken."

Zorgen

Jetten vindt het een "zorgwekkende trend" dat "steeds meer normale conservatieve partijen bereid zijn om extreme politici in het zadel te helpen". Die bewandelen een heilloze weg volgens de liberale politicus. "De geschiedenis leert ons: wie samenwerkt met extreemrechts, wordt uiteindelijk door hen opgegeten."
 

 


Door: ANP