Hoe gebruik je veilig een elektrische fiets of fatbike?

27 February 2025, 09:38 uur
Landelijk
mainImage
Unsplash

Er gebeuren regelmatig ongelukken met fatbikes en elektrische fietsen. Het gaat relatief vaak om ouderen die vallen met een elektrische fiets. Maar ook jongeren zijn regelmatig het slachtoffer, de laatste jaren vooral met de supersnelle fatbikes. Deze worden soms opgevoerd en bereiken vervolgens snelheden die veel te hoog zijn om nog veilig te kunnen rijden. Er gebeuren zelfs dodelijke ongelukken en ook raken bestuurders soms ernstig gewond. Er lag een voorstel bij de Tweede Kamer om een minimumleeftijd in te voeren voor fatbikes maar dit is volgens de verantwoordelijke minister niet uitvoerbaar. Maar hoe gebruik je een e-bike of fatbike dan wel veilig?

Opvoeren is taboe
Voor fatbikes geldt dat opvoeren een no go is. Het is levensgevaarlijk om met hoge snelheid op een fatbike te rijden. Vooral ook omdat deze fietsen op het fietspad thuishoren waar ook mensen op gewone fietsen rijden. Het verschil in snelheid is dan veel te groot. Als de politie je betrapt met een opgevoerde fatbike dan kun je rekenen op inbeslagname en een forse boete. Ook gewone elektrische fietsen worden soms zodanig aangepast dat ze veel harder kunnen dan de normaal geldende maximumsnelheid van 25 km per uur. Ook dit is heel gevaarlijk,  omdat je bij een val ernstig letsel kunt oplopen.

Wel of geen helm?
Op een e-bike met een Giant accu is het dragen van een helm niet verplicht. Toch wordt er over nagedacht door de overheid om een helmplicht in te voeren voor bestuurders van elektrische fietsen. Dit omdat er vaak sprake is van hoofdletsel als een fietser ten val komt. Het maakt daarbij niet uit wie de fout maakte, het letsel kan zeer ingrijpend zijn en jaarlijks vallen er ook doden bij dit soort ongelukken. Soms gaat het daarbij om ouderen, maar ook regelmatig om jongeren die roekeloos rijden of een forens die de snelheid niet goed inschatten. In ons omringende landen, vooral in Duitsland, is het heel normaal om op de fiets een helm te dragen. Niet alleen op een e-bike, maar ook op gewone fietsen. Voor kinderen is het in Duitsland zelfs verplicht om op de fiets een helm te dragen. Nederlanders vinden een helm vaak gelijk staan aan onnodig en aanstellerij. Maar zo verkeerd is het niet om je hoofd te beschermen als je op de fiets zit.

Wees zuinig op de accu
Los van veilig rijden met de juiste snelheid is het ook belangrijk om zuinig te zijn op de accu van een elektrische fiets. Als je deze op de juiste manier gebruikt, dan kan hij tot wel 5 jaar meegaan. Laad de accu op volgens de aanwijzingen van de fabrikant en de leverancier van je e-bike. Bij juist gebruik gaat de accu tot wel 5 jaar mee. Je kunt een accu die niet goed meer functioneert laten reviseren. Dit is een stuk goedkoper dan een nieuwe kopen. Je stuurt de accu daarvoor op naar een bedrijf dat de revisie uitvoert. Na revisie krijg je opnieuw twee jaar garantie en gaat de accu weer ongeveer 5 jaar mee.