Voorburgs Dagblad | Eerste huisartsen dit weekend gevaccineerd tegen coronavirus
mainImage

Eerste huisartsen dit weekend gevaccineerd tegen coronavirus

21 januari 2021, 16:02 uur
Landelijk

Huisartsen die in de spoedzorg werken worden vanaf dit weekend gevaccineerd tegen het coronavirus. De Landelijke Huisartsen Vereniging meldt dat de eerste regio's beginnen op vrijdagavond of zaterdagochtend. Huisartsen en andere medewerkers van huisartsenposten die in aanmerking komen, kunnen hun eerste prik halen bij een ziekenhuis in hun regio. In totaal zijn 23 ziekenhuizen aangewezen voor de vaccinatie van zo'n 15.000 mensen uit de beroepsgroep.

Naast de huisartsen is het vaccin beschikbaar voor artsen in opleiding, verpleegkundig specialisten, zogeheten physician assistants en chauffeurs van huisartsenposten die "een vitale functie" vervullen in de zorg voor Covid-19-patiënten. De medici krijgen een uitnodiging voor de inenting, ze hoeven zich niet zelf aan te melden. Ze krijgen het coronavaccin van het Amerikaanse Moderna.

In ongeveer de helft van de betrokken ziekenhuizen gaan de vaccinaties dit weekend van start, de rest volgt later. Het begin wordt gemaakt in de westelijke Randstad (Rotterdam, Den Haag, Leiden, Gouda, Dordrecht), Noord-Nederland, de regio rond Zwolle en Twente.

Over de vaccinatie van huisartsen is veel te doen geweest. Even zag het ernaar uit dat de artsen langer moesten wachten, terwijl ze met minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) hadden afgesproken dat ze voorrang zouden krijgen. Daar was de LHV verontwaardigd over. Begin deze week maakten de huisartsen nieuwe afspraken met het ministerie. De Jonge noemde het mede vanwege de opkomst van de extra besmettelijke Britse variant van het virus "van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden".


Door: ANP | Foto: ANP