Voorburgs Dagblad | 'Donkerrode kleur op coronakaart geen reden tot paniek'
mainImage

'Donkerrode kleur op coronakaart geen reden tot paniek'

22 juli 2021, 17:28 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Nederlanders moeten niet in paniek te raken nu grote delen van Nederland donkerrood kleuren op de Europese coronakaart. Als je getest of gevaccineerd bent hoef je niet bang te zijn dat je vakantieplannen in het water vallen, zegt topman Frank Oostdam van reisbrancheorganisatie ANVR.

Andere landen kunnen naar aanleiding van de kaart van het ECDC, het Europese RIVM, strengere regels invoeren voor Nederlandse vakantiegangers. Maar Oostdam voorziet geen draconische maatregelen. Hij verwijst naar afspraken die Europese landen hierover hebben gemaakt.

Volgens Duitse media wil Duitsland ons land vrijdag toevoegen aan een lijst van landen met een hoog risico ten aanzien van de verspreiding van het coronavirus. Oostdam schrikt hier niet van. Dat is volgens hem volkomen logisch aangezien het aantal coronabesmettingen hier oploopt. En de stap zou ook in lijn zijn met de internationale afspraken.

Reizigers moeten hierdoor straks wel een negatieve uitslag van een coronatest bij zich hebben, of een bewijs dat ze zijn ingeënt of genezen. Maar als je dat hebt, dan is er volgens Oostdam niks aan de hand. Dan hoef je bijvoorbeeld niet in quarantaine in Duitsland.

Sinds de besmettingsaantallen in Nederland weer flink oplopen, is er volgens de branchevoorman een hoop onrust ontstaan. Reisorganisaties zagen direct hun boekingen teruglopen en kregen verontruste telefoontjes van mensen die hun reis wilden omboeken of annuleren. Oostdam neemt het de Nederlandse overheid kwalijk dat het zover heeft kunnen komen. Doordat coronaminister Hugo de Jonge eerder sprak van "dansen met Janssen" zou de reisbranche tientallen miljoenen euro's schade hebben geleden.

Ook de reisadviezen van de Nederlandse overheid zijn Oostdam een doorn in het oog. Vorige week nog annuleerden Sunweb en TUI tienduizenden reizen naar Spanje, het vasteland van Portugal en Cyprus omdat die landen opeens op oranje sprongen. Alleen Corendon besloot het advies links te laten liggen en gewoon te blijven vliegen op Spanje.

Inmiddels is Sunweb ook bijgedraaid. Binnenkort gaat de onderneming weer vakanties verzorgen naar gebieden binnen de Europese Unie die vanwege corona een oranje reisadvies hebben. De meeste klanten willen toch graag op reis gaan en zouden anders op eigen houtje een vlucht en hotel regelen naar bijvoorbeeld Spanje, is de redenering. TUI overweegt eenzelfde besluit te nemen om de keuze aan de klant te laten.

De ANVR-topman dringt er bij de overheid op aan bij de reisadviezen meer rekening te houden met de ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad van een land, in plaats van dat er telkens naar de hoeveelheid coronabesmettingen wordt gekeken. "Waarom zou je wel in donkerrode gebieden in Nederland mogen rondlopen, maar niet getest of gevaccineerd in bijvoorbeeld Spanje mogen zijn?", zo vraagt hij zich openlijk af.


Door: ANP | Foto: ANP