D66 wil het aantal mensen in voorarrest verminderen door in te zetten op alternatieve maatregelen, zoals elektronisch toezicht via een enkelband. De partij hoopt daarmee de druk op de overbelaste gevangenissen te verminderen en schade bij verdachten te voorkomen. "Zo blijven we onze schaarse capaciteit inzetten voor echte criminelen", zegt D66-Kamerlid Joost Sneller tegen dagblad Trouw.
In het gevangeniswezen is inmiddels sprake van 'code zwart' vanwege cellentekorten en personeelsgebrek, zo verkondigde staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ingrid Coenradie afgelopen december. Verdachten in voorarrest houden ook plekken voor veroordeelde gedetineerden bezet. Als het aan D66 ligt kan voortaan een deel van hen thuis de uitkomst van hun zaak afwachten.
Vergeleken met andere Europese landen zitten in ons land relatief veel mensen vast in afwachting van het politieonderzoek. De VN en de Raad van Europa tikten Nederland eerder op de vingers dat voorlopige hechtenis te makkelijk zou worden opgelegd, terwijl de inbreuk op iemands leven groot is. Na drie maanden voorarrest verliest iemand soms een baan, een woning of ontstaan er grote financiële zorgen. Dit allemaal nog voordat schuld bewezen is. Experts pleiten er daarom al langer voor het aantal mensen in voorarrest terug te dringen.
Door: ANP