BBB wil met PVV, VVD, NSC en verkenner samen de zorgen bespreken

30 November 2023, 15:25 uur
Landelijk
mainImage
ANP

BBB roept PVV, VVD en NSC op om aan tafel te gaan om samen met de verkenner de zorgen te bespreken die er leven over een mogelijke samenwerking met de PVV van Geert Wilders. Dit moet onder meer gaan over de rechtsstatelijkheid en de twijfels die de drie partijen hierover hebben bij de PVV-plannen. Het overleg moet nog tijdens de verkenningsfase plaatsvinden en moet leiden tot een 'fractievoorzittersmanifest', zo heeft BBB-leider Caroline van der Plas meegegeven in haar gesprek met verkenner Ronald Plasterk.

Van der Plas erkent dat zo'n gezamenlijk overleg niet gebruikelijk is tijdens een verkenning, omdat in deze fase nog niet echt over de inhoud wordt gesproken. Maar haar BoerBurgerBeweging vindt dit wel nodig, omdat de zoektocht naar mogelijke coalities nu al vast lijkt te lopen door blokkades van partijen. Zo wil de VVD niet meedoen in een coalitie met de PVV, maar die alleen gedogen vanuit de Tweede Kamer. Van der Plas blijft erbij dat ze dit soort blokkades "onbestaanbaar" vindt, schrijft ze in haar brief aan de verkenner.

De BBB-voorvrouw vindt dat Wilders de kans moet krijgen om aan te geven waar hij bijvoorbeeld afstand van wil nemen. "Ik vind dat we aan tafel moeten en ophouden hierover alleen te twitteren met elkaar." Of de partijen er dan uit komen in zo'n gesprek "is een tweede. Maar ik vind het gewoon bizar dat er niet eens met elkaar gesproken wordt", aldus Van der Plas na afloop van haar gesprek met Plasterk.

Zelf heeft ze met Wilders gesproken en ze heeft de indruk dat hij "echt bereid is om dingen te laten vallen". BBB wil graag meeregeren maar wil ook meer zekerheden over de bedoelingen van de PVV. In het gesprek dat zij oppert kunnen de vier partijen in alle openheid vragen aan Wilders stellen. Zo wil Van der Plas weten wat de PVV-leider bedoelt met "ijskast" en wie hij precies bedoelt "met het woord Nederlanders".

Het gesprek waartoe ze oproept is in haar ogen geen formatiegesprek, maar kan een opening forceren "naar een eerste stap richting het formatieproces". Ze wijst erop dat op deze manier al succesvol is geweest tijdens de coalitievorming in Flevoland. BBB won dit voorjaar met grote overmacht de provinciale verkiezingen en bestuurt nu in tien van de twaalf provincies mee in coalities "met partijen vanuit alle kanten van het politieke spectrum".

 


Door: ANP