Woonzorgchallenge van start in Den Haag Zuidwest

26 May 2023, 11:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Staedion

Samen met bewoners uit Den Haag Zuidwest en zorgorganisatie Middin gaven Rijksbouwmeester Francesco Veenstra, Gijsbert van Herk (Staedion) en Korrie Louwes (gemeente Den Haag) deze week de aftrap voor de Woonzorgchallenge.

De Woonzorgchallenge is een nieuwe manier voor woningcorporaties om locaties zowel sociaal als ruimtelijk te ontwikkelen. Staedion wil toegankelijke, veilige en passende woningen aanbieden aan ouderen. Hierbij wordt het steeds belangrijker om het gat tussen langer thuis wonen en wonen in een instelling op te vullen.

"Met de Woonzorgchallenge bouwen we in co-creatie met de bewoners van het complex en samen met buurtbewoners aan vernieuwende woonzorgconcepten", zegt zegt bestuursvoorzitter Gijsbert van Herk. Zodat het door meerdere partijen wordt omarmd, want het is een gezamenlijke opgave: voor de zorginstelling, gemeente, woningcorporatie en andere maatschappelijke partners."

Tekst gaat door onder foto.

Eenzaamheid

De pilotlocatie voor de Woonzorgchallenge is het complex aan de Beresteinlaan 629-635 in Den Haag Zuidwest. Dit complex bestaat uit 74 driekamerappartementen voor senioren en op de begane grond een woonlocatie van zorgorganisatie Middin. "Het is een unieke kans om met elkaar te werken aan een complex dat klaar is voor de toekomst", zegt Barbara Schildkamp van Middin. "En dat gaat niet alleen over toegankelijkheid en duurzaamheid, maar ook over hoe je met elkaar samen leeft en de zorg organiseert."

Wil Hartgrink van Bewonercommissie ziet nu al voordelen van de samenwerking. "Ik zie onder de bewoners in ons complex veel eenzaamheid. En ik begrijp dat dat ook geldt voor de cliënten van Middin. De Woonzorgchallenge is al direct een aanleiding geweest voor veel meer contact tussen ‘boven en beneden’. Ik zie er naar uit om samen met de ontwerpteams ideeën te bedenken die leiden tot meer ontmoeting en onderling contact tussen bewoners."