Wie verdient volgens jou de Emancipatieprijs van Den Haag?

23 November 2022, 16:32 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Polka

Vanaf vandaag zijn nominaties welkom voor de Kartiniprijs, de emancipatieprijs van de gemeente Den Haag.

De gemeente reikt de prijs jaarlijks uit aan een inspirerend, succesvol en/of vernieuwend initiatief. Voorwaarde is dat het de emancipatie van vrouwen in Den Haag bevordert. De sluitingsdatum voor het insturen van voordrachten voor de Kartiniprijs is 16 januari 2023.

Niet alleen personen maar ook bedrijven, organisaties, projecten en initiatieven kunnen worden voorgedragen, of zichzelf voordragen. Denk aan een bedrijf dat bewust streeft naar meer vrouwen in de top. Iemand die vrouwen motiveert en helpt participeren. Een wijk die een convenant sluit tegen huiselijk geweld. Een groepje vaders dat strijdt tegen eerwraak. Of meiden die rolpatronen doorbreken. Het mag een recente activiteit zijn, maar ook iets dat al langer loopt.

Tekst gaat door onder foto.

Prijsuitreiking

Een jury selecteert uit alle inzendingen de drie beste voordrachten. Tijdens de Haagse viering van Internationale vrouwendag in maart 2023 komen deze drie in de schijnwerpers te staan en maakt wethouder Mariëlle Vavier van Emancipatie de winnaar bekend. De prijs bestaat uit een aandenken en een geldbedrag van 2.500 euro.

De Kartiniprijs bestaat al sinds 2007 en is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die als onderdrukkend werd ervaren. Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.