VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

25 March 2023, 09:47 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Google Maps

De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude. De Rus probeerde vorig jaar te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De man werd afgelopen voorjaar opgepakt in Nederland. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) liet toen weten dat de man al was aangenomen als stagiair op het ICC, maar op Schiphol werd opgepakt nadat „alle alarmbellen” af waren gegaan bij de AIVD. De man bleek voor de Russische militaire inlichtingendienst GROe te werken en had op het ICC toegang kunnen krijgen tot informatie en mensen die voor de GROe zeer interessant zijn, aldus de AIVD destijds.

De toen 36-jarige Rus werd teruggestuurd naar Brazilië, waar hij werd aangeklaagd voor identiteitsfraude en is veroordeeld tot vijftien jaar cel. Rusland heeft echter gevraagd om zijn uitlevering. De VS proberen dit mogelijk tegen te houden met de aanklacht.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie baseert de aanklacht op vermeende daden van de man tijdens zijn studietijd aan de Johns Hopkins University in Washington tussen 2018 en 2020. Hij zou zich toen hebben voorgedaan als vertegenwoordiger van een buitenlandse macht en informatie over Amerikanen hebben doorgegeven aan de Russische inlichtingendienst.


Door: ANP